Simona Ionescu / Redactor Șef

Fostul consilier onorific al premierului Cîțu apără urșii pe bani grei. ONG-ul i-a adus vilă la Viena și 7 mașini

Fostul consilier onorific al premierului Cîțu apără urșii pe bani grei. ONG-ul i-a adus vilă la Viena și 7 mașini
Maria, tânăra ucisă de urs pe Jepii Mici, a stârnit revoltă în rândul românilor. Tragedia a scos la lumină probleme grave. Între timp, fostul consilier onorific al lui Florin Cîțu apără urșii precum și natura pe bani grei. ONG-ul al cărui președinte și fondator este i-a adus de-a lungul anilor multe avantaje și o avere seminificativă.

Gabriel Păun este fostul consilier onorific al fostului premier Florin Cîțu. Totodată, acesta este și fondatorul și președintele asociației Agent Green, organizație neguvernamentala și non profit pentru protecția mediului, înființată în anul 2009. Printre altele, Gabriel Păun apără și urșii, dar nu doar din iubire gratuită, ci pe bani grei. ONG-ul său i-a adus de-a lungul vremii tot felul de avantaje bănoase. 

Cauzele sociale, precum și apărarea naturii și a drepturilor animalelor au devenit aproape „o modă” în ultimii ani. Industria activiștilor care luptă pentru drepturile animalelor este una imensă, care are o latură neștiută, aceea a „îmbogățiților peste noapte”. 

Ursul Arthur și „Gala Curaj”

Cazul ursului Arthur, care a fost împușcat în urmă cu câțiva ani de un fals prinț austriac (în realitate, un medic) ce venise în România să vâneze, este deja cunoscut. Scandalul național care a urmat a fost atunci provocat de însăși Gabriel Păun, președintele Agent Green. ONG-ul are o serie de acțiuni ce vizează păstrarea numărului de urși actual în pădurile României, acesta fiind considerat în prezent de autoritățile statului că este prea mare. 

Scandalul răsunător al ursului Arthur, omorât de un medic austriac, prezentat mincinos că e prinț, nu a fost uitat nici acum
Foto: Facebook Agent Green

Printre altele, Gabriel Păun a organizat anul acesta și „Gala Curaj”, în care a premiat diverși membri ai societății civile, inclusiv jurnaliști de la Pro TV care l-au sprijinit în campaniile sale. 

Venituri de 12.000 de euro pe lună 

O serie de documente fiscale au scos la iveală veniturile consistente care i-au intrat în buzunare lui Păun de-a lungul timpului, toate acestea în schimbul „protecției” naturii și a urșilor, conform unei investigații realizate de  Newsweek.  

Gabriel Păun la Gala Curajului
Sursa foto: Facebook Agent Green

În octombrie 2023, Păun a încasat de la Asociația Agent Green un venit brut salarial de 29.500 lei (5900 Euro). Excepțiile au fost în lunile iunie și noiembrie 2023, atunci când fondatorul ONG a încasat 59.000 lei (11.800 Euro). La polul opus, salariul minim brut pe economie anul trecut a fost de 3000 de lei.

Primul salariu al ONG-istului, de aproape 25 de ori mai mic 

La început, în ianuarie 2011, Păun a încasat un venit salarial brut de doar 1204 lei (290 de Euro) de la Agent Green. De atunci, veniturile sale au crescut semnificativ. În anul pandemiei, venitul salarial brut a fost de 247.500 lei (54.000 Euro), iar în 2022 a câștigat 231.491 lei (49.000 Euro). Anul trecut, în 11 luni, a câștigat 265.649 lei (55.300 Euro), iar recent, a înregistrat un venit de 413.000 lei (82.600 Euro).

Primul salariu al lui Păun la Agent Green a fost unul modest, fiind de 24,5 ori mai mic decât salariul încasat în octombrie 2023 și de 49 de ori mai mic decât cel mai mare salariu încasat de la același ONG, scrie sursa citată.

Agent Green cere donații în continuare 

Gabriel Păun are și afaceri provenite din alte activități. Conform aceleiași surse, ong-istul deține și o societate cu răspundere limitată (S.R.L.), care se ocupă, conform codului CAEN, cu activități ale agențiilor de publicitate. Întâmplător sau nu, dividendele acordate asociatului unic au fost similare cu veniturile realizate din activitatea principală. În același timp, la o privire a raportului anual pe 2022, disponibil pe site-ul Agent Green, aflăm că aproximativ 845.000 de lei s-au dus pe cheltuieli cu campanii. Este redundant să menționam că orice campanie necesită intervenția agențiilor de publicitate pe parte de creație și implementare. 

Raportul anual pe anul 2022, disponibil pe site-ul Agent Green, nu spune prea multe. În imagine, venituri (sus) versus cheltuieli (jos)
Foto: Captură agentgreen.ro

Conform datelor Ministerului Finanțelor Publice Armona Vision SRL a avut o cifră de afaceri de doar 262.603 lei și un profit de 255.003 lei. Iar în anul anterior, afacerile au fost de 272.617 lei iar profitul de 245.422 lei. În ciuda acestor venituri consistente, pe care și le atribuie din veniturile asociației, pe care a fondat-o, Păun cere în continuare donații publice pe pagina sa de socializare pentru a plăti o serie de despăgubiri la care a fost obligat de instanțele de judecată.

Averea lui Păun este una impresionantă 

În ceea ce privește averea declarată a lui Gabriel Păun, acesta deține un parc auto de 7 mașini, format dintr-un Mini Cooper, un Ford Kuga, un Volvo C70, un Opel Vectra, un Fiat Uno Sx, un Ford Fiesta și o Dacia Nova.

Gabriel Păun deține inclusiv o casă lângă Viena, evaluată la 1 milion de euro
Foto: Facebook Agent Green

În ceea ce privește casele, ong-istul deține un apartament de 96 de metri pătrați în București cu o curte de 300 de metri pătrați pe Șoseaua Andronache. Nu este însă singura proprietate. Păun a declarat că deține și o casă în apropierea orașului Viena, a cărei valoare fusese estimate la 1 milion de Euro. Acest active nu apare în declarațiile sale fiscale din România, precizează Newsweek.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre