Simona Ionescu / Redactor Șef

Franța va servi mâncare vegetariană la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ca să salveze planeta. Meniul e surprinzător

Franța va servi mâncare vegetariană la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ca să salveze planeta. Meniul e surprinzător
Jocurile Olimpice de la Paris îmbrățișează bucătăria vegetariană, stabilind un nou standard în ceea ce privește sustenabilitatea mediului. Franța a decis ca 60% din mâncarea servită publicului să fie fără carne și 80% din alimente să aibă proveniență locală. Câteva exemple de meniu.

Chiar dacă Franța nu este renumită pentru bucătăria sa vegetariană, la Jocurile Olimpice de la Paris situația se schimbă radical. Meniurile vor fi în marea lor majoritate fără carne, dar așa ceva cu greu se găsește… 

Ofertă fără precedent de preparate vegetariene

Studiile arată că francezii consumă de două ori mai multă carne decât media globală, având cel mai mare consum de carne de vită și mânzat pe cap de locuitor din Europa. Însă organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris vor să schimbe scenariul.

Aceștia introduc o ofertă fără precedent de preparate vegetariene, depășind tot ceea ce s-a văzut la Jocurile precedente. Scopul este de a arăta că Franța este acum mai mult despre „frunze” decât despre „carne de vită”. S-a anunțat că 60% din mâncarea servită publicului larg în timpul evenimentului nu va conține carne, iar 80% din mâncăruri vor proveni din produse locale din Franța.

„Să educăm oamenii care se vor implica în Paris 2024”

Bucătarul francez de trei stele Michelin, Alexandre Mazzia, de la restaurantul „AM” din Marsilia, prezintă preparatul său de pomadă de năut cu ierburi în timpul unei conferințe de presă

„Este, de asemenea, responsabilitatea noastră să educăm oamenii care se vor implica în Paris 2024. Este o datorie colectivă acum să ne schimbăm obiceiurile și cu siguranță să ne reducem amprenta de carbon. Așadar, atunci când cumpărați mâncare la locul de desfășurare, ar trebui să încercați și mâncarea vegană care este servită, deoarece, în ceea ce privește gustul, este foarte bună”, a declarat președintele Paris 2024, Tony Estanguet, într-un comunicat.

Se va mânca în farfurii lavabile

Restaurantul din Satul Olimpic al atleților, care va servi 40.000 de mese pe zi și este deschis 24 de ore din 24, va deveni cel mai mare restaurant din lume, cu spațiu pentru 3.500 de persoane flămânde. Și pentru prima dată, cei aproximativ 15.000 de sportivi vor mânca din farfurii lavabile în loc de farfurii de unică folosință.

Sodexo, compania responsabilă cu supravegherea cateringului în sat și în alte locații ale Jocurilor de la Paris, a dezvăluit câteva elemente din meniul unui restaurant, care va cuprinde preparate create de unii dintre cei mai renumiți bucătari francezi.

Risotto de quinoa și mousse de ciocolată cu zmeură

Năut servit de de bucătarul francez de trei stele Michelin Alexandre Mazzia

„Aducerea unei atingeri amuzante, gastronomice și sănătoase în farfurii este esențială pentru această sarcină”, a declarat Alexandre Mazzia, al cărui restaurant AM din Marsilia a obținut trei stele Michelin. El a prezentat o rețetă cu năut zdrobit cu ierburi și un sos de pește afumat.

Alți bucătari au dezvăluit feluri de mâncare, inclusiv un risotto de quinoa și o mousse de ciocolată cu zmeură. Pentru prima dată, o companie de înlocuitori de carne pe bază de plante, Garden Gourmet, o filială a Nestlé, este sponsor olimpic. Aceasta va oferi burgeri fără carne, falafel, nuggets, fileuri și „ton” pe bază de plante.

Sat olimpic cu boulangerie, dar fără băuturi alcoolice

Satul olimpic va avea, de asemenea, o boulangerie care va produce baghete franceze proaspete, care anul trecut au primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO și alte rețete de pâine. De asemenea, vor fi disponibile croissante și alte produse de patiserie. Există însă mică capcană poate pentru olimpici: în sat nu vor fi servite băuturi alcoolice.

Sursă foto: www.euronews.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre