Simona Ionescu / Redactor Șef

Frate, frate, dar brânza e pe bani – varianta Aretha Franklin. Copiii artistei au început războiul pentru avere

Frate, frate, dar brânza e pe bani – varianta Aretha Franklin. Copiii artistei au început războiul pentru avere
Cei patru fii ai Arethei Franklin se luptă pe două testamente scrise de mână, lăsate în urmă de regretata lor mamă. Disputa de familie privind ultimele dorințe ale legendarei cântărețe Aretha Franklin va ajunge, de luni, în instanță, acesta fiind cel mai recent capitol al unei bătălii de ani de zile pentru împărțirea averii de 80 de milioane de dolari a regretatei regine a muzicii soul.

Conform Vanity Fair, Aretha Franklin, care  a murit în 2018, după o carieră de șase decenii în industria muzicală, a lăsat o moștenire care a inclus peste 75 de milioane de discuri vândute, 17 hituri din Top 10 și 112 single-uri clasate în Billboard. Ea a fost răpusă de cancer pancreatic la vârsta de 76 de ani. La moarte ei a lăsat în urmă puține planuri pentru bunurile sale pământești, care includeau o casă, dar mai ales drepturi de autor și active de licențiere profitabile.

Potrivit Detroit Free Press, până în 2021, patru testamente diferite au fost descoperite în timpul perchezițiilor efectuate în casa din Detroit a Arethei Franklin, inclusiv trei note scrise de mână și un document dactilografiat, dar nesemnat, pregătit de o firmă de avocatură în 2017. Conform legii din Michigan, alte documente – chiar și cele „cu mâzgălituri și pasaje greu de citit” – pot acționa ca un testament, după cum notează The Associated Press.

Testamente de mână lăsate sub pernă, recomandări ciudate

Deși în diverse documente se recunoaște că averea ar trebui împărțită între cei patru fii ai ei, detaliile privind care dintre copiii ei vor controla în cele din urmă moștenirea rămân neclare din punct de vedere juridic. Un document, datat în 2010, îi numește pe fiul Theodore White și pe nepoata Sabrina Owens drept co-executori, relatează LA Times. Acesta conține, de asemenea, condiția ca alți doi dintre fiii ei, Kecalf Franklin și Edward Franklin, „să urmeze cursuri de afaceri și să obțină un certificat sau o diplomă”, înainte de a-și putea încasa partea lor de moștenire.

O altă notă datată 2014 o păstrează pe Owens ca executor testamentar, dar are numele lui White tăiat. În schimb, Kecalf este numit co-executor, iar familia și nepoții săi sunt cei cărora le este lăsată moștenire superba casa din Bloomfield Hills a lui Franklin, proprietatea forte a moștenirii.

În acest document, nu sunt menționate cursurile de afaceri pentru beneficiarii ei, dar este menționată o garanție de sprijin pentru fiul ei cel mare, Clarence. (Potrivit unui reportaj al Orlando Sentinel din 1991, Clarence, născut când Aretha Franklin avea doar 12 ani, trăiește cu schizofrenie și și-a petrecut viața de adult într-un azil).

Războiul fraților ajunge în instanță, luni

Avocatul lui White a caracterizat documentul din 2014 ca fiind „un simplu proiect” și susține că nota din 2010 este semnată și autentificată la notar. Remarcând căutarea sălbatică din casa lui Franklin pentru a găsi testamentele, el spune că, dacă documentul din 2014, care a fost găsit sub niște perne, „ar fi avut intenția de a fi un testament, ar fi existat mai multă grijă decât să fie pus într-un caiet cu spirală sub o pernă de canapea”.

Deși averea lăsată în urmă de mama lor e imensă, copiii se ceartă pe împărțirea ei

Cele două facțiuni se vor întâlni în instanță începând de săptămâna viitoare, în fața judecătoarei de succesiuni din Oakland County, Jennifer Callaghan, care a supravegheat disputa succesorală de la moartea lui Franklin. În cele din urmă, un juriu va decide care dintre documente – ambele conținând note abundente pe margine și pasaje tăiate – ar trebui onorate.

În ceea ce o privește, Owens, care a ocupat funcția de executor testamentar de la moartea lui Franklin, a demisionat în 2020 pentru a „calma ruptura din familia mea, după cum a precizat ea. În ciuda eforturilor mele, rolul meu în ceea ce privește averea a devenit mai controversat cu moștenitorii. Având în vedere dragostea profundă a mătușii mele pentru familie și dorința de intimitate, nu este ceea ce și-ar fi dorit ea pentru noi și nici ceea ce îmi doresc eu”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre