Simona Ionescu / Redactor Șef

Furtuni și ploi torențiale din această seară. Europa a fost măturată de tornade, grindină și ploi biblice

Furtuni și ploi torențiale din această seară. Europa a fost măturată de tornade, grindină și ploi biblice
Mai multe țări din Europa au fost lovite cu violență de fenomene meteo extreme. Meterologi români au mărturisit că nu au văzut așa ceva în toată cariera lor. ANM a transmis avertizări pentru toată țara care se pot modifica oricând.

O tornadă uriașă a făcut pagube și victime în Cheia, iar vântul a suflat cu până la 320 km/h. Fenomene meteo extreme au fost și în Elveția, Austria, Germani, Polonia. Meteorologii români se așteaptă ca cele două valuri de aer, unul rece și altul fierbinte, să se ”ciocnească” și pe teritoriul țării noastre.

Pentru moment, ANM a emis un cod portocaliu valabil pentru 32 de județe pentru vreme severă, dar avertizările se vor actualize pe măsură ce fenomenele meteo se vor înrăutăți.

Furtuni, vijelii și ploi torențiale din această seară

Furtuni, vijelii, ploi torențiale. Asta prognozează meteorologii ANM pentru această seară și noapte. Din 25 iunie, ora 14:00, până  26 iunie, ora 06:00 în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu fenomene meteo violente. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 km/h și grindină de medii și mari dimensiuni.  Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35 – 50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru, iar la munte, 70 l/mp.

În restul țării, a fost emisă o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru toată ţara, valabilă de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 23:00.

O tornadă uriașă a făcut pagube și victime în Cheia, iar vântul a suflat cu până la 320 km/h

Tornade, grindină și ploi torențiale uriașe în Europa

Florinela Georgescu, director executive ANM,  a mărturisit că nu a văzut până acum feneomene atât de violente ca cele înregistrate în țările europene, în ziua de joi, 24 iunie.

Ea a spus că nu scăpăm nici noi de alertele de vreme rea din cauza frontului atmosferic rece care ajunge în ţară vineri seara. Nu exclude nici ca în România să apară o tornadă sau furtuni foarte violente, vijelii.

”Va fi deosebit de cald cu toate că temperaturile încep să scadă uşor de sâmbătă. În acest context, Florinela Georgescu a explicat pe larg cum va fi vremea în următoarele zile. „Trebuie să înţelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum. A fost foarte cald şi în Europa Centrală, aşa cum este acum la noi.

Tot aşa, a fost multă umezeală şi acolo, pentru că au fost şi episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă. Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi şi care va afecta ţara noastră noaptea viitoare (n.r. – vineri seară)”, a spus Florinela Georgescu, la Antena 3.

Fenomene meteo extreme au fost în Cehia, Elveția, Austria, Germania, Polonia

Europa a fost măturată de tornade, grindină și ploi biblice

Fenomene meteo extreme au fost în Cehia, Elveția, Austria, Germania, Polonia. Imaginele sunt cutremurătoare. Sursa: severe-weather.eu


Cum te fereşti de furtună. Sfaturi de la specialişti

Cum fac meteorologii ANM prognozele de fenomene severe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre