Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea zbuciumată a ultimilor ani din viața lui George Enescu

Povestea zbuciumată a ultimilor ani din viața lui George Enescu
Ultimii ani din viața muzicianului George Enescu au fost foarte zbuciumați. Aflați povestea de la TVR 1, în emisiunea „Omul și timpul”, duminica, de la ora 16.30.

George Enescu, muzicianul cu care se mândresc românii, și-a părăsit țara după instalarea comunismului. S-a întors și a făcut compromisuri cu comuniștii.

Despre acești ani veți putea afla în emisiunea „Omul și timpul”, de la TVR 1, duminica, de la ora 16.30.

Povestea zbuciumată a ultimilor ani din viața lui George Enescu

George Enescu, marele compozitor, pianist și violinist român, va fi subiectul primului dintre cele cinci episoade ale seriei „Omul și timpul”, de la TVR. Documentarele vor scoate la lumină momente uluitoare din istoria recentă a  României. Emisiunea se vede din 21 februarie, duminica, de la 16.30, la  TVR 1.

Situații excepționale, mai puțin cunoscute, din istoria recentă a țării  noastre, sunt cercetate și dezvăluite într-o nouă emisiune-document a  Televiziunii Române.

Structurată sub forma unei serii de cinci episoade, emisiunea „Omul și timpul” ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene. Seria poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște.

Vom afla lucruri mai puțin cunoscute ale politicii românești, interne și internaționale, din perioada  interbelică și anii comunismului.

Din 21 februarie, urmărim „Omul și timpul” la TVR 1, în fiecare duminică, de la ora 16.30.

Povestea lui George Enescu

În primul episod, veți afla despre țesătura de uneltiri din jurul lui George Enescu, așa cum iese la iveală din dosarele Securității statului communist. Apoi, veți înțelege încercările succesive și  rivale ale Germaniei naziste și ale Aliaților de a influența politic și  economic România la finalul anilor ’30.

Se vor dezbate legăturile lui Carlos Șacalul cu  regimul Ceaușescu, povestea tezaurului polonez care, în 1939, după  invazia nazistă a Poloniei, a reușit să fie salvat cu ajutorul regatului  României, încă neutru la acel moment.

„Istoria și timpul sunt două concepte interdependente, care au suferit  împreună modificări continue.

Istoria nu este o poveste, cred eu, ci  reflexia propriei noastre conștiințe”, spune Rafael Udriște, cel care ne va și prezenta situațiile puse în discuție de-a lungul emisiunii.

La rândul său, realizatoarea Ruxandra Țuchel are propriul argument și definire a istoriei.

„Istoria este expresia timpului, un depozit al  acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului,  avertisment al viitorului. Așa scria Cervantes în ‘Don Quijote’.

Ei bine, în vremurile acestea, TVR își asumă, ca și celebrul personaj, să  se lupte cu morile de vânt și să facă din evenimente de mult apuse vedetele timpului nostru”.

Emisiunea „Omul și timpul” poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște.

George Enescu, o afacere de stat

Primul episod „Omul și timpul” îl pune în centrul atenției pe cel mai  important muzician roman, George Enescu.

Regimul comunist proaspăt instaurat la  București după cel de-al Doilea Război Mondial a încercat, cu orice  preț, să își consolideze puterea.

Șantajul, corupția, minciuna și  amenințările erau armele principale ale unui război pe timp de pace.

George Enescu este, alături de alți intelectuali români, ținta acestui  nou tip de război subversiv și de uzură. Imediat după 1946, afacerea  Enescu devine una dintre principalele mize propagandistice ale statului  comunist.

În țară, el era prezentat, în mod eronat, drept „fiul simplu  al neamului, apostol al sărăciei și al luptei de clasă”.

Iar ca destinul  acestui rătăcitor prin lume să se împlinească, el trebuia să se  reîntoarcă în țara lui, Republica Populară Română.

Prins între voința  familiei și propria sa slăbiciune, George Enescu a făcut trei mari compromisuri în raport cu noul regim de la București.

A acceptat să  participe la alegerile trucate din 1946, pe listele Blocului Național Democrat, a făcut un turneu în URSS. A devenit subșeful secției de  muzică al ARLUS (Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu  Uniunea Sovietică).

Astfel începea povestea zbuciumată a ultimilor 9 ani din viața  muzicianului George Enescu, devenit, fără voia lui, o afacere de stat.

Continuarea ei o vom afla în prima ediție a seriei „Omul și timpul”,  difuzată la TVR 1 duminică, 21 februarie, de la ora 16.30.


Nicu Ceaușescu la Las Vegas. Ce ministru i-a dat bani ca să joace la cazino o sumă enormă

Diamantul Hope și legenda din spatele lui. Toți cei care l-au deținut au fost atinși de blestem

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre