Boala de care suferă a făcut-o pe o fetiță din Macedonia să fie victima colegilor și a părinților acestora. Cine a luat atitudine.
Gest incredibil făcut de președintele Macedoniei. Are legătură cu o fetiță cu sindromul Down
A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu e ușor, dar când primești atâta dragoste de la el parcă toată situația se schimbă. Sunt însă și momente în care copilul este marginalizat și tratat așa cum nu merită. Embla, un înger de copil de 11 ani din Macedonia, care învață la școala din Gostivar, un oraș la 70 km vest de capitala Skopje, a fost victima comportamentului colegilor, dar și al părinților.
Petiție împotriva copilei
Săptămâna trecută, aceștia au făcut o petiție, în care au afirmat că din cauza „agresivității elevei Embla”, care are sindrom Down, nu-și vor mai lăsa copiii în clasă alături de ea. Mai mult, Embla s-a trezit singură în clasă după ce toată lumea a plecat. Această situație cu adevărat șocantă a ajuns și la urechile președintelui țării, Stevo Pendarovski, care, după cum informează pagina de facebook a președinției de la Skopje, a dus-o personal pe fetiță, de mână, la școală.
„Copiii cu dezvoltare atipică trebuie să se simtă egali”
Pendarovski a menționat că a fost fermecat de energia Emblei și consideră că cei care au aceeași afecțiune ca a micuței nu trebuie să se simtă marginalizați. „Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile lor, ci și să se simtă egali și bineveniți în lumea care le aparține în mod natural, băncile și curtea școlii”, a spus președintele Pendarovski.
Elementul cheie este empatia
De asemenea, președintele, care a vizitat și casa familiei Emblei, a afirmat că este foarte important să se empatizeze cu acești copii, iar adulții să învețe de la ei cum să se bucure cu adevărat.
„Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi, iar elementul-cheie în această misiune comună este empatia. (…) Va ajuta copiii precum Embla, dar ne va ajuta și să învățăm de la ei cum să ne bucurăm cu adevărat, să împărtășim și să fim solidari. În această societate suntem cu toții egali”, a mai spus președintele Pendarovski.
Sursă foto: libertatea
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook