Ca să fie în siguranță atunci când plecați de sărbători la munte trebuie să știți în primul rând cum să vă îmbrăcați ca să nu aveți probleme.
Sfaturi utile pentru sărbători. Cum să vă echipați pentru drumețiile la munte
Dacă vreți să vă bucurați de cele mai frumoase momente la munte, în primul rând trebuie aveți grijă ce haine să vă luați. Deși ați fi tentați să vă luați cea mai groasă geacă într-o drumeție iarna, specialiștii susțin că e cea mai mare greșeală. Cea mai bună soluție e să vă îmbrăcați în straturi.
De ce nu se recomandă o geacă groasă? În primul rând pentru că e grea și voluminoasă, pentru că e posibil să vă fi cald pe traseu și să nu aveți să o puneți în rucsac. E recomandabil să purtați trei, patru straturi pentru partea superioară a corpului și două, trei straturi pentru picioare.
Atunci aveți posibilitatea să scoateți un strat sau mai multe pentru a regla temperatura corpului. Cel mai important este ca primul strat să fie din lână merinos sau un material care se usucă foarte repede. Iar al doilea strat e important să fie o bluză din polar sau o jachetă rezistentă la vânt. Al treilea strat e indicat să fie o jachetă din puf foarte călduroasă.
Purtați întotdeauna bocanci când mergeți la munte
Indiferent de anotimp este obligatoriu când mergeți la munte să purtați întotdeauna bocanci. Bocancii au rolul de a ține glezna fixă și de a o proteja de mișcările bruște. E important să aveți bocanci speciali de iarnă pentru că vă vor oferi confort maxim în zăpadă.
În plus, aceștia sunt impermeabili și permit eliminarea umezelii. Deși v-ați gândi că bumbacul este recomandat, specialiștii spun că e total nepotrivit pentru munte în orice sezon. Motivul? Bumbacul reține transpirația și se usucă foarte greu.
Alegeți să mergeți cu un ghid
Chiar dacă vă simțiți stăpâni pe situație, ar fi bine ca iarna să alegeți să mergeți pe munte cu un ghid montan autorizat, care va lua cele mai bune decizii. Nu plecați la munte fără echipamentul adecvat, mănuși, căciulă și șosete călduroase. De asemenea, din rucsac nu trebuie să lipsească trusa medicală care să conțină soluție dezinfectantă, tifon, comprese sterile, plasuri și leucoplast, foarfece dar și medicamente analgezice și antiinflamatoare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook