Echipa din Hong Kong care a creat celebrul robot umanoid Sophia a lansat un nou prototip, Grace, asistenta medicală robot, care va trata pacienții și va face conversație cu ei. Robotul a fost conceput pentru a interacționa cu persoanele în vârstă. Dar și cu cele izolate în timpul pandemiei de COVID-19, informează miercuri Reuters.
Grace are trăsături asiatice, părul castaniu, tuns bob, și poartă uniformă medicală. Robotul are o cameră termică în dreptul pieptului cu care ia temperatura şi evaluează capacitatea de reacţie a pacienţilor. Ca și „sora mai mare” utilizează inteligenţa artificială pentru a diagnostica un pacient. Grace „știe” limba engleză şi dialectele mandarin şi cantonez din limba chineză.
„Pot să le fac vizite oamenilor şi să le înveselesc ziua prin stimulare socială… Dar pot să fac şi terapie conversaţională, prelevarea datelor privind indicatorii biologici. Și să asist furnizorii de servicii medicale”, a declarat pentru Reuters Grace, în timp ce stătea alături de Sophia, în laboratorul din Hong Kong al Hanson Robotics.
Grace, asistenta medicală robot
„O înfăţişare asemănătoare omului facilitează încrederea şi conexiunea naturală pentru că suntem făcuţi pentru interacţiuni faţă în faţă”, a declarat fondatorul companiei, David Hanson, explicând modul în care Grace poate să simuleze acţiunea a mai mult de 48 de muşchi faciali importanţi şi are un comportament reconfortant, conceput să semene într-o oarecare măsură cu personajele din producţiile din genul anime, de multe ori o fuziune între stilurile asiatice şi occidentale.
Awakening Health intenţionează să producă în masă o versiune beta a lui Grace până în august. Nu va fi însă un robot ieftin. Costurile de producţie a roboţilor, în prezent e asemănător cu cel al maşinilor de lux. Acestea se estimează că vor scădea pe măsură ce compania va avea comenzi și va fabrica zeci sau sute de mii de unităţi, a adăugat Hanson.
Lansarea lui Grace vine în contextul în care utilizarea roboţilor umanoizi a devenit necesară pe fondul pandemiei, a spus Kim Min-Sun, profesoară de comunicologie la Universitatea din Hawaii. Personalul medical e suprasolicitat, iar numeroase persoane sunt blocate în locuinţe în timpul carantinelor asociate COVID-19.
Nomazi călare au luat cu asalt cel mai popular parc din Londra. Oamenii sunt îngroziți
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook