Simona Ionescu / Redactor Șef

Grădina Zoologică Biblică. Seamănă cu Arca lui Noe. Are animale și arbuști care apar în Biblie

Grădina Zoologică Biblică. Seamănă cu Arca lui Noe. Are animale și arbuști care apar în Biblie
Grădina Zoologică Biblică a devenit cea mai vizitată atracție din Israel, datorită atmosferei sale unice din Ierusalim și a „colecției” sale de animale cum nu există în altă parte.

Este una dintre cele mai interesante grădini zoologice din lume și și-a propus sa adune toate animalele care apar in biblia ebraica. Cine ajunge la Grădina Zoologică din Ierusalism va intra într-o altă lume.

Specialiștii spun că a fost foarte dificil ca acest loc să fie menținut și mai ales să respecte înșiruirea de exemplare din Biblie, pentru că multe specii sunt dispărute de mult. Dar nenumărate exemplare și-au făcut apariția în acest loc mirific, iar speciile pe cale de dispariție au și program de împerechere.

Grădina Zoologică din Biblie a fost deschisă în anul 1940, a fost construită pe două nivele și include arbuști din Biblie, Roca lui Moise, precum și un centru pentru vizitatori care seamănă cu Arca lui Noe.

Fondată de un profesor de zoologie

Grădina Zoologică Biblică se află într-o vale pastorală din sud-vestul Ierusalimului și oferă animalelor sale rezidente condiții de viață la standarde internaționale. Acest loc promovează implicarea socială, efectuează cercetări și participă la proiecte naționale și internaționale de conservare, reproducere și reîntoarcere a animalelor în natură.

Grădina Zoologică a fost fondată de Aharon Shulov, profesor de zoologie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Mount Scopus. Acesta a vrut să ofere o facilitate de cercetare pentru studenții săi dar și să adune animale, reptile și păsări menționate în Biblie și, după cum scria în 1951, să spargă „zidul invizibil” dintre intelectualii de pe Muntele Scopus și publicul larg.

Suișuri și coborâșuri

În 1947, Grădina Zoologică, care avea deja 122 de animale, s-a mutat pe un teren de pe Muntele Scopus pus la dispoziție de Universitatea Ebraică. A rămas acolo din 1947 până în 1950. Ocuparea sa a coincis cu Războiul arabo-israelian din 1948 și cu asediul Ierusalimului, când hrana pentru populația orașului era foarte scumpă.

Îngrijitorii grădinii zoologice au recurs, din nefericire, la vânătoarea câinilor vagabonzi de lângă gropile de gunoi pentru a hrăni animalele carnivore. Ca parte a acordurilor de armistițiu dintre Israel și Iordania din 1949, accesul la Muntele Scopus a fost restricționat.

Organizația Națiunilor Unite a ajutat grădina zoologică să se mute pe un teren de 15 hectare în Givat Komuna, adiacent cartierelor actuale Romema și Ezrat Torah. Potrivit lui Shulov, când Grădina Zoologică a ajuns în Romema, mai rămăseseră doar doi lupi, o hienă, un leu și un leopard.

Prin donații, schimburi cu alte grădini zoologice și prin succesul său în materie de reproducere, colecția grădinii zoologice a depășit 500 de animale până în 1967. Cu toate acestea, în timpul Războiului de Șase Zile, 110 animale au fost ucise de șrapnel și gloanțe rătăcite.

Piesa centrală este un lac artificial

Un tren motorizat îi poartă pe vizitatori pe un traseu circular de la nivelul inferior la nivelul superior, iar piesa centrală a nivelului inferior este un lac artificial care include două insule de maimuțe. Lacul este alimentat de o serie de bazine și cascade, începând de la o cascadă artificială numită „Stânca lui Moise”, care face trimitere la fântâna lui Miriam care a furnizat apă israeliților în timpul șederii lor de 40 de ani în deșert.

Grădina Zoologică Biblică, o atracție a lumii

La capătul vestic al parcului se află un centru pentru vizitatori din lemn cu două etaje, în formă de barcă, menit să semene cu Arca lui Noe. Acesta conține un auditoriu, o galerie de artă, un magazin de cadouri, un snack bar și calculatoare care oferă informații despre animalele menționate în Biblie.

Copiii pot viziona filme 3D cu animale într-un mic teatru lângă intrarea în Grădina Zoologică

Există, de asemenea, o sală de gimnastică cu tematică animală pentru copii și o grădină de sculptură care conține 23 de sculpturi fantasmagorice de animale decorate cu pietre, oglinzi și mozaicuri. Acestea au fost proiectate de sculptorul francez Niki de Saint Phalle.

Toto aici se găsește și o sculptură subterană Arca lui Noe proiectată de arhitectul elvețian Mario Botta. Copiii pot, de asemenea, să vizioneze filme 3D cu animale într-un mic teatru lângă intrarea în Grădina Zoologică.

Centru medical pentru animale

Animalele și păsările locuiesc în habitate naturale, de la o savană africană și o pădure tropicală, până la lumea subterană a șoarecilor și gândacilor. Fiecare animal sau pasăre care este menționat în Biblie are un verset biblic în ebraică, arabă și engleză anexat la semnul său informativ.

În spatele scenei, Grădina Zoologică operează un centru medical pentru animale cu săli de operație, recuperare și tratament, un laborator și o unitate de carantină unde animalele care sosesc și cele care sunt trimise la alte grădini zoologice sunt testate pentru depistarea bolilor.

Acest centru medical îngrijește toate animalele de la Grădina Zoologică, cu excepția elefanților, girafelor, rinocerilor, hipopotamilor și bizonilor, care sunt tratați în propriile lor habitate. Parcarea are o capacitate de 500 de vehicule. Orașul a numit strada de pe marginea grădinii zoologice Derech Aharon Shulov (Calea Aharon Shulov), după numele fondatorului Grădinii Zoologice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre