Simona Ionescu / Redactor Șef

Asta ne lipsea! Epidemie de gripă aviară la om în Rusia

Asta ne lipsea! Epidemie de gripă aviară la om în Rusia
Epidemie de gripă aviară în Rusia! Maladia care ucide în masă păsările a trecut și la om. Primele cazuri au apărut în Rusia. Ebola a reapărut în Africa.

Epidemie de gripă aviară în Rusia. Șapte persoane au luat boala de la păsări. Sunt primele cazuri la om cu acest virus care ucide în masă păsările.

Epidemie de gripă aviară la om  în Rusia

Epidemie de gripă aviară. Un focar de gripă aviară a fost raportat în Rusia, ceea ce îl face primul caz uman de virus, au declarat astăzi surse oficiale, citate de evz.ro.

Șapte persoane au avut rezultate pozitive la testele pentru virusul H5N8 la o fermă de păsări din sudul Rusiei. Virusul nu a fost raportat anterior la oameni.

Au fost raportate focare de gripă aviară în întreaga lume, dar la păsările infectate sau bolnave. Dacă ajunge să infecteze omul, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că gripa aviară poate provoca moarte sau boli severe.

Oamenii de știință de la Centrul științific Vector au detectat gripa aviară în decembrie înainte de a raporta primele cazuri umane care prezintă simptomele gripei aviare, la OMS.

Anna Popova, șefa organizației pentru sănătate publică din Rusia, a spus că sunt necesare investigații suplimentare.

“Vreau să vă informez despre o descoperire științifică importantă făcută de oamenii de știință de la Centrul Științific Vector. Cazurile au fost raportate acum la OMS pentru investigații suplimentare”.

Gripa Aviară H5N8 era raportată doar la păsări sălbatice, oamenii având organisme rezistente la infecții. La nivel global nu există un motiv de îngrijorare, dar Anna Popova a remarcat faptul că primul focar de gripă aviară a apărut la oameni.

Ce este gripa aviară

În România, județul Tulcea este pe lista de alarmă a Ministerului Agriculturii și Ministerului Sănătății. Delta este un loc în care rațele sălbatice pot îmbolnăvi păsările de curte sau fermele de păsări. La acesta se adaugă Maramureș, Neamț, Suceava, aflate la granița de est și nord.

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A. Boala a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia. În mod normal, virusul produce îmbolnăviri în rândul păsărilor, însă se poate transmite şi la porci.

Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidenţiate în special la lucrătorii din fermele agricole în urma contactului direct cu păsările bolnave.

Cea mai gravă epidemie în România a fost în 2005, când a fost descoperit un focar la Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, apoi s-a răspândit în aproape toată țara. Atunci au fost ucise peste un milion de păsări.

Epidemie de gripă aviară în Rusia și de Ebola în Africa

Acest focar de gripă aviară semnalat de Anna Popova apare imediat după ce OMS a fost nevoită să acționeze în urma unei creșteri a epidemiei de Ebola în Guineea.

Peste 11.000 de vaccinuri au fost trimise acum în zona africană, a dezvăluit directorul OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti. Alte 8.600 de vaccinuri vor fi expediate din Statele Unite pentru a ajuta la combaterea focarului.

Pe 14 februarie, șapte persoane s-au îmbolnăvit de vărsături, sângerări și diaree. Alte cinci persoane au murit de boală în urma focarului de Ebola. Izbucnirea din Guineea a avut loc la o săptămână după ce Republica Democrată Congo a raportat o reapariție a virusului.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să sprijine eforturile de combatere a celor două epidemii. Vorbind la Conferința de securitate din München cu alți lideri mondiali, el a cerut un efort colectiv pentru a ajuta națiunile africane.

„Chiar dacă luptăm pentru a ieși din colții acestei pandemii, reapariția Ebola în Africa este o reamintire a faptului că trebuie să lucrăm împreună pentru a finanța securitatea sănătății. Întărirea sistemelor globale de sănătate și crearea sistemelor de avertizare timpurie pentru a preveni , detecta și răspunde la amenințări biologice viitoare. Pentru că vor continua să vină.

În timp ce lumea se îndepărtează de pandemia COVID-19 în curs, Ebola a apărut din nou, simultan, atât în ​​Africa Centrală, cât și în Africa de Vest. Lumea nu își permite să se întoarcă în sens invers. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a răspunde rapid, eficient și cu resurse proporționale pentru a opri aceste focare înainte ca acestea să devină epidemii pe scară largă”, a spus Joe Biden, citat de evz.ro.


Horoscop Minerva – 21 februarie. Capricornii au probleme cu dragostea

Apa: Cât de multă ar trebui să bem în fiecare zi?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre