Iarnă complicată pentru români, care vor avea parte de facturi uriașe. Guvernul spune ce se va întâmpla.
Comisia Europeană nu va prelungi măsurile de sprijin pentru energie, iar facturile românilor vor putea să fie greu de plătit. Vestea a fost dată de ministrul Energiei, Sebastian Bujura care susține că „este o presiune majoră asupra bugetului de stat „Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante”, susține ministrul.
Cât vor plăti românii în plus
Odată cu eliminarea plafonării prețurilor la curent și gaze, românii vor reuși cu greu să-și mai plătească facturile. Dar vor intra mai mulți bani la stat și se va mai acoperi din gaura uriașă de care tot vorbesc guvernanții. ”Dacă ne uităm astăzi pe prețurile care există în piață putem vedea că, pe bursa din Amsterdam, prețul a ajuns la circa 120 lei/MW.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă am pune toate costurile cu tarife, cu absolut tot, la acest preț, am ajunge undeva la 0,21 lei/kW, față de 0,31, adică undeva la 32% mai puțin decât este în momentul de față prețul, acest preț care este plafonat.
Foarte simplu, pentru o casă, dacă s-ar aplica prețul pieței și nu prețul plafonat, ar avea de câștigat un om, într-un an de zile, undeva la 2.600 de lei, la un apartament circa 1.100-1.200 de lei.
„Prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW”
Cu alte cuvinte, vedem că, în momentul de față, avem niște creșteri de prețuri artificial menținute la niște valori ridicate în avantajul clar al bugetului de stat dar și al unor companii care cumva profită de acest preț care este impus. Gândiți-vă că prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW, în condițiile în care prețul stabilit de Guvernul României, prin plafonare, este 150 lei la producător.
„Sunt 22 de oferte în acest sens. La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte”
Dacă ne uităm, în momentul de față, pe comparatorul autorității de reglementare, vedem că la gazele naturale sunt în momentul de față 22 de oferte care se învârt exact în jurul plafonului. Deși ar putea furnizorii să vândă la prețuri mai mici, cu toate acestea, vând la ceea ce le-a recomandat statul.
Sunt 22 de oferte în acest sens. La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte și, exceptând oferta Hidroelectrica, ce este o ofertă politică aș putea spune, vedem că toate celelalte oferte sunt undeva în jurul la 1,2 – 1,3 lei/kW, deci din nou aproape de valoarea maximă a plafonului maxim care există”, a explicat Dumitru Chisăliță.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook