Simona Ionescu / Redactor Șef

Hack de proporții pe Facebook. Cum a ajuns numărul de telefon al lui Mark Zuckerberg pe internet

Hack de proporții pe Facebook. Cum a ajuns numărul de telefon al lui Mark Zuckerberg pe internet
CEO-ul Facebook a avut un weekend plin. Un hack de proporții a avut loc pe platformă, iar printre cei afectați se numără chiar Mark Zuckerberg.

Facebook se confruntă cu probleme de securitate a datelor de ani de zile. În 2018, gigantul rețelelor de socializare a dezactivat o funcție care le permitea utilizatorilor să se caute reciproc prin numărul de telefon. Decizia a fost luată în urma dezvăluirilor că firma Cambridge Analytica a accesat informațiile a până la 87 de milioane de utilizatori Facebook fără știrea sau consimțământul lor. Acum însă problema este mult mai gravă, căci un hack de proporții a avut loc pe Facebook. Inclusiv numărul de telefon al lui Mark Zuckerberg a ajuns pe internet. 

Hack Facebook

Zuckerberg a avut probleme în ultimii ani cu securitatea datelor. CEO-ul a luat chiar o amendă de 5 miliarde de dolari în iulie 2019 pentru „dezvăluire nepotrivită” a datelor personale ale utilizatorilor. În septembrie 2018 platforma a dezvăluit scurgerea de informații a peste 50 de mililoane de utilizatori. Atunci, Zuckerberg a asigurat utilizatorii că parolele și datele cardurilor nu au fost accesate. Ca și măsură de siguranță, au fost delogați din aplicație la vremea respectivă peste 90 de milioane de utilizatori. 

Hack de proporții. Peste 533 de milioane de conturi afectate, Mark Zuckerberg printre ele 

Sâmbătă, cea mai mare scurgere de informații de pe platformă de până acum a dus compania din Silicon Valley în haos. Datele a peste 533 de milioane de utilizatori au ajuns pe internet, „la liber”. Baza de date pare să fie același set de numere care circulă în cercurile hackerilor cel puțin din ianuarie, potrivit lui Alon Gal, cofondator al companiei israeliene de informații privind criminalitatea cibernetică. Aceste date au fost vândute și revândute între infractorii cibernetici de ceva timp, dar scurgerea de sâmbătă pe forumul hackerilor o face acum disponibilă în mod gratuit.

Conform Daily Mail, jurnaliștii de la Reuters au încercat să ia legătura cu hackerul pe Telegram, însă fără succes. Printre cei afectați se numără și Zuckerberg, ale cărui date au ajuns pe forumul respectiv. Practic vorbim despre număr de telefon, datele despre căsătorie, data nașterii dar și locația exactă. Un purtător de cuvânt al platformei a spus că datele ar fi provenite dintr-un hack din 2019, însă momentan nu există alte informații.

Foto: Facebook

Terenul de joacă al Reginei se deschide de Paște. Ce are de gând Elisabeta II

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre