Simona Ionescu / Redactor Șef

Harvey Weinstein a scăpat de închisoare precum mafioții. Judecătorul a făcut „o eroare” salvatoare

Harvey Weinstein a scăpat de închisoare precum mafioții. Judecătorul a făcut „o eroare” salvatoare
Condamnarea pentru viol a lui mogulului cinematografiei, Harvey Weinstein, a fost anulată din cauza unei „greșeli cruciale” comise de către un judecător din New York, iar acesta ar putea fi acum liber.

Decizia Curții de Apel din New York a șocat multă lume. S-a anulat condamnarea lui Harvey Weinstein pentru viol, mogulul cinematografiei care ispășea  pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru infracțiuni sexuale grave. Dar el va rămâne închis pentru că este condamnat și în Los Angeles pentru un alt viol.

Judecătorii spun că producătorul de film nu a avut parte de un proces corect

Condamnările lui Harvey Weinstein pentru viol și agresiune sexuală din New York au fost anulate în mod dramatic după ce o curte de apel a decis că judecătorul a făcut o eroare „crucială” în gestionarea cazului. Curtea de Apel din New York a decis joi că producătorul de film căzut în dizgrație nu a avut parte de un proces corect atunci când a fost condamnat în 2020.

Decizia bombă luată de cea mai înaltă instanță din New York nu îl va elibera din închisoare, întrucât mai are o altă condamnare în Los Angeles pentru un viol separat, la care echipa sa de avocați face, de asemenea, apel. Weinstein, în vârstă de 72 de ani, a stat 23 de ani într-o închisoare din New York pentru cele două agresiuni sexuale asupra actriței aspirante Jessica Mann și a asistentei de producție Mimi Haleyi. El a primit alți 16 ani în urma condamnării sale în Los Angeles, în 2022.

Decizie „profund nedreaptă”

Weinstein a fost condamnat în 2020 pentru că a violat-o pe Jessica Mann (foto la tribunal în 2020) în casa ei din Manhattan în 2013

Weinstein a devenit imaginea mișcării #MeToo după ce zeci de femei au ieșit în față, acuzând abuzuri sexuale. Decizia de joi a fost descrisă ca fiind „profund nedreaptă” de către acuzatorii săi. Într-o decizie cu 4-3, instanța de apel a stabilit că judecătorul Burke a făcut o greșeală permițând femeilor care nu făceau parte din caz, să depună mărturie.

„Este un abuz de discreție judiciară să se permită acuzații neverificate care nu sunt decât un comportament ce distruge caracterul unui acuzat. Dar care nu aruncă nicio lumină asupra credibilității acestuia în legătură cu acuzațiile penale formulate împotriva sa”, se arată în decizie.

„Bărbatul găsit vinovat continuă să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare din California”

Potrivit unui comunicat al Silence Breakers, grupul care a stat la baza mișcării #MeToo „vestea de astăzi nu este doar descurajantă, ci și profund nedreaptă. Dar această hotărâre nu diminuează validitatea experiențelor noastre sau a adevărului nostru; este doar un eșec. Bărbatul găsit vinovat continuă să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare din California. Noi continuăm să rămânem puternici și să milităm pentru această schimbare. Vom continua să luptăm pentru dreptate pentru supraviețuitoarele de pretutindeni”.

„Este foarte greu pentru supraviețuitori

Actrița Ashley Judd, una dintre primele care l-au acuzat public pe Weinstein, și-a împărtășit dezamăgirea față de această decizie. „Este foarte greu pentru supraviețuitori…

Noi încă trăim în adevărul nostru. Și știm ce s-a întâmplat”, a declarat ea pentru New York Times. Însă avocatul lui Weinstein a salutat decizia ca fiind „nu doar o victorie pentru domnul Weinstein, ci pentru fiecare acuzat penal din statul New York”. „Felicităm curtea de apel pentru că a menținut cele mai de bază principii de care un acuzat penal ar trebui să beneficieze într-un proces”, a declarat acesta pentru publicația citată.

Procurorul promite că va rejudeca acest caz

El a fost, de asemenea, condamnat pentru că a agresat-o sexual pe asistenta de producție Mimi Haleyi, văzută intrând la pronunțarea sentinței la New York în 2020

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, a promis că va face „tot ce ne stă în putere” pentru a rejudeca cazul, adăugând că biroul său ‘rămâne ferm în angajamentul nostru față de supraviețuitoarele agresiunilor sexuale”. Dacă cel de-al doilea apel împotriva lui Los Angeles va avea succes, șeful de film rușinat ar putea fi eliberat.

Avocatul apărării Mark Werksman, care l-a apărat pe Weinstein în cazul din Los Angeles, s-a arătat optimist în privința șanselor sale. „Acesta este un rezultat excelent și rezultatul corect. Ne-am confruntat cu aceeași nedreptate fundamentală în cazul din Los Angeles, unde judecătorul a permis juriului să audieze dovezi despre patru acuzații de agresiune sexuală neacuzate și nedovedite.

Este imposibil să ai un proces corect atunci când dosarul acuzării constă în mai multe acte neincriminate decât cele acuzate. Cazul de aici ar trebui să fie anulat în același mod ca și în cazul din New York”, a declarat Werksman pentru DailyMail.com.

Acuzat pentru viol de gradul trei

Weinstein a fost încarcerat la New York pentru cele două atacuri din 2006 și 2013. El a fost condamnat pentru viol de gradul trei împotriva lui Mann și pentru act sexual criminal împotriva lui Haleyi, dar a fost achitat pentru viol de gradul întâi și pentru două capete de acuzare de agresiune sexuală prădătoare. Instanța a auzit că Mann a fost atacat de Weinstein într-o cameră de hotel din Manhattan în 2013.

Sursă foto: Daily mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre