Simona Ionescu / Redactor Șef

Hotelierii din Grecia nu sunt mulțumiți de intrarea României în Schengen. Vacanțele românilor ar putea avea de suferit

Hotelierii din Grecia nu sunt mulțumiți de intrarea României în Schengen. Vacanțele românilor ar putea avea de suferit
Avertisment din partea grecilor. Hotelierilor din Halkidiki le e frică că vacanțele românilor ar putea fi stricate pentru că destinațiile din nordul Greciei nu au zboruri directe și ar putea fi evitate de turiști. România și Bulgaria au fost integrate în Schengen doar cu granițele maritime și aeriene.

Turiștii români ar putea avea probleme dacă merg în vacanță în partea de nord a Greciei, unde nu sunt zboruri directe și se ajunge cu mașina. spun hotelierii. În urma acordului politic cu Austria și Bulgaria, România intră în Schengen din 31 martie 2024 doar cu frontierele aeriene și maritime.

Ce a cerut președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki

Din acest motiv, turiștii din cele două țări vor prefera să ajungă în Grecia pe cale aeriană, pentru a nu mai pierde timp la vamă cu controlul pașapoartelor. „Solicităm ca pentru România și Bulgaria să fie valabil și pentru turismul rutier acelaşi lucru ca pentru sosirile cu avionul, în cazul cărora, după 31.3.2024, se va intra în țară (în Grecia n.trad.) fără controlul pașapoartelor”, a declarat pentru GRTimes.gr președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki, Grigoris Tasios, relatează Gr Times, citată de Rador Radio România.

„Pentru ca decizia UE referitoare la toate zborurile din România și Bulgaria prin integrarea lor în zona Schengen să includă şi turismul rutier”

Grigoris Tasios a menționat că va vorbi în acest sens și cu ministrul de Interne, dar și cu Ministerele Afacerilor Externe și Turismului. Astfel, turiștii care vin din alte țări vor avea mai mult „confort”. „În perioada următoare, vom ridica problema atât în faţa ministrului de Interne, Stathis Konstantinidis (responsabil pentru problemele legate de regiunile Macedonia-Tracia), cât și în faţa Ministerelor Afacerilor Externe și Turismului.

Kavala, comoara din nordul Greciei

Pentru ca decizia UE referitoare la toate zborurile din România și Bulgaria prin integrarea lor în zona Schengen să includă şi turismul rutier”, subliniază pentru GRTimes.gr președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki și fostul președinte al Federației Panelene a Hotelierilor, Grigoris Tasios.

Toate punctele de trecere a frontierei pe cale rutieră din Grecia au înregistrat o creștere față de 2022

Conform datelor oferite de INSETE Intelligence, anul trecut între lunile ianuarie-noiembrie, toate punctele de trecere a frontierei pe cale rutieră din Grecia au înregistrat o creştere faţă de 2022. Cea mai mare creștere a fost la vama de la Promachonas: +1,1 milioane de persoane/+76,9%, numărul de turişti sosiţi pe cale rutieră ajungând la 2,6 milioane.

O creștere de +150.000 / +7,2% a avut loc și la punctul de trecere Eznovoi, unde s-au înregistrat 2,2 milioane de turiști veniți cu mașina. De asemenea, la punctul de frontieră de la Kipoi s-a înregistrat o creștere de +281.000 de persoane/+45,6%, cu 896.000 de persoane care au trecut graniţa cu maşina pe acolo. Dar cea mai mare creștere a fost dinspre Bulgaria, unde 4,3 milioane de turiști au trecut granițele greco-bulgare pe cale rutieră.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre