Simona Ionescu / Redactor Șef

Nou tip de concediu prevăzut în Codul Muncii. Ce categorie de români beneficiază

Nou tip de concediu prevăzut în Codul Muncii. Ce categorie de români beneficiază
Începând cu toamna lui 2022, în Codul Muncii a apărut un nou tip de concediu despre care nu știu toți românii. E vorba de concediul de îngrijitor. Cine beneficiază.

Românii care solicită concediul de îngrijitor,  apărut în Codul Muncii, vor primi cinci zile de la angajator. Cei care nu vor să le dea salariaților acest tip de concediu vor plăti amenzi între 4000-8000 de lei.

Concediul de îngrijitor a fost reglementat recent, ca urmare a transpunerii unei directive europene. La acest tip de concediu au  dreptul angajații care au în îngrijire mama, tata, soțul/soția, fiul sau fiica. De asemenea, își pot lua concediu de îngrijitor și angajați care locuiesc în aceeași gospodărie cu o persoană care are probleme foarte grave, dar nu există grad de rudenie între aceștia, susține avocatnet.ro.

Concediul de îngrijitor este independent de orice alte drepturi ale angajatului

Atenție! Nu confundați concediul de îngrijitor cu cel pentru îngrijirea copilului bolnav. Sunt diferite! De acest tip de concediu vor beneficia salariații care au în îngrijire rude cu probleme de sănătate. Angajatorul care nu vrea să-i dea angajatului concediul de îngrijitor pot primi amenzi între 4000-8000 de lei.

Angajatorul e obligat să acorde salariatului concediul de cinci zile

Potrivit contractului colectiv de muncă, concediul de îngrijitor poate să aibă și o durată mai mare. Ca să primiți acest concediu nu are importanță vechimea în muncă a angajatului sau la actualul loc de muncă. De asemenea, nu are importanță câte zile de concediu medical a avut angajatorul în ultimele 12 luni.

Zilele de concediu de îngrijitor nu se vor scade din zilele de concediu de odihnă

Potrivit Dailybusiness.ro, cele cinci zile de concediu de îngrijitor nu se vor scade din concediul de odihnă al angajatului. Angajatorul e obligat să acorde concediul de îngrijitor angajatului, la solicitarea scrisă a acestuia. La rândul său, angajatul trebuie să depună în termen de cel mult 30 de zile de la înaintarea solicitării documentele medicale ale rudei sau persoanei care are nevoie de îngrijire.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre