Hrană pentru români: șnițele și cartofi prăjiți într-un ulei neschimbat de săptămâni. Depunere masivă de reziduri găsită de Piedone

Cristian Popescu Piedone a găsit nereguli grave la centrul comercial Promenada. A suspendat activitatea la trei restaurante și a confiscat 53 kg de produse.
Într-unul dintre localuri, șeful ANPC a descoperit și filmat hrana pregătită pentru români: șnițele și cartofi prăjiți într-un ulei neschimbat de multe zile. Piedone a apreciat că depunerea masivă de reziduri de ulei ars în fripteoză, de circa 25 de centimetri, datează de cel puțin trei săptămâni. Este incredibil ceea ce vedeți în filmare!
„Pune imediat sigiliu pe toată unitatea! Poți să-mi aduci și mama graficului. Hârtia suportă orice.Dau la lopată o săptămână…De cel puțin două luni de zile, zic de ulei, au ieșit și glume cu uleiul și dumneavoastră tot în halul ăsta. Tot cancerul ăsta îl vindeți? Opriți activitatea, făceți-vă curat bec! Până nu aduceți fripteoze….Șase luni. Când sunteți gata, ne anunțați. Faceți cerere de deschidere”, le-a spus Cristian Popescu Piedone reprezentanților restaurantului.
Pe 21 martie 2025, ANPC, sub coordonarea lui Cristian Popescu Piedone, a efectuat o amplă acțiune de control în centrul comercial Promenada. Șeful ANPC a controlat la sânge opt unități de alimentație publică și a descoperit multe nereguli. Consecințele au fost grave: sancțiuni drastice și suspendarea temporară a activității la trei operatori economici.
Printre neregulile constatate de comisarii ANPC s-au numărat nerespectarea gramajelor pentru produsele culinare puse la vânzare sau ambalate pentru livrare. De asemenea, s-au găsit agregate frigorifice neconforme, pline de rugină, gheață, praf, iar la produsele expuse spre comercializare lipseau elementele de identificare și caracterizare.
La vânzare erau și produse cu data limită de consum depășită, acest lucru reprezentând risc direct pentru sănătatea consumatorilor. De asemenea, alimentele nu erau depozitate corespunzător în frigidere, fiind folosite răcitoare de băuturi pentru materii prime.
Inspectorii ANPC au descoperit și că temperaturile de păstrare pentru preparatele calde și reci nu erau respectate. Iar tavanele nu erau izolate, lăsând acces insectelor și rozătoarelor.
La toate acestea se adaugă sisteme de ventilație murdare, pavimente necurățate și ustensile de curățenie depozitate în spațiile de producție. În plus, a fost încălcat și Ordinul ANPC 201/2022 privind lista meniu, care impune informarea clară a consumatorilor despre ingrediente și alergeni.
În urma constatărilor, au fost aplicate nouă amenzi în valoare totală de 78.000 lei, și patru avertismente. Mai mult, comisarii au dispus retragerea definitivă de la comercializare a 53 kg de produse și preparate culinare, în valoare de 1.380 lei, din cauza riscurilor pe care le prezentau pentru consumatori.
Cristian Popescu Piedone a decis și ca trei restaurante să fie închise până la remedierea tuturor deficiențelor și igienizarea spațiilor.
E vorba de ASMAINFO TOTAL SRL – TOAN’S, EVERTOGETHER SRL – PEP&PEPPER și MLS INVEST TRADING SRL – CHOP STIX READY TO BOX. Acțiunea de la Promenada face parte dintr-o serie de controale inițiate de șeful ANPC, care intensifică verificările în unitățile de alimentație publică din București și din întreaga țară.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook