Simona Ionescu / Redactor Șef

Iată cine l-a trimis în arest pe Marian Vanghelie pentru 24 de ore! Documentele relevă jaful public

Iată cine l-a trimis în arest pe Marian Vanghelie pentru 24 de ore! Documentele relevă jaful public
După ce i s-a făcut percheziție amănunțită în locuință, procurorii au hotărât ca Marian Vanghelie să fie arestat reținut pentru 24 de ore. Vă prezentăm o parte din documentul care relevă jaful public petrecut la Sectorul 5.

Atât Marian Vanghelie, cât și fratele acestuia, dar și alte 17 persoane au intrat aseară în arestul poliției. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea, soția lui Marian Vanghelie, Oana Mizil, a afirmat că ea crede că în spatele acestei acțiuni a DNA stau oamenii primarului Cristian Popescu Piedone și chiar primarul. Nu știe de ce, dar Piedone îl urăște pe Marian Vanghelie, a susținut Oana Mizil. Iar atunci când Gâdea i-a cerut probe, a spus că sunt la Marian.

Probele care au stat la baza anchetei DNA sunt, însă, documentele și un raport al Curții de Conturi. De acolo a pornit investigația și de la faptul că primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a prezentat public ce a găsit în depozitele societății Economat, subordonată și finanțată de ani de zile de către Consiliul Local Sector 5.

Marian Vanghelie a fost reținut pentru 24 de ore

Oamenii legii au făcut percheziție la casa fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, apoi acesta a fost escortat la DNA pentru a fi audiat. A rămas în arest pentru 24 de ore, alături de fratele său. De asemenea, mai au probleme încă 17 persoane.

Vanghelie este urmărit penal într-un dosar în care este acuzat de constituire de grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. Potrivit informațiilor oferite de DNA este vorba de un prejudiciu care se ridică la peste 256 milioane lei.

Ce a făcut Vanghelie

Procurorii susțin că la sfârșitul anului 2018, fostul primar al sectorului 5, care era în acel moment consilier la Consiliul Local sector 5, alături de Petre Marian Leonard, la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L., dar și un alt om de afaceri plus alte persoane, administratori ai unor societăți comerciale au făcut un grup infracțional organizat. Scopul era obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie prin prejudicierea  bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L, unde acționar majoritar este Consiliul Local sector 5.

Mai concret, au fost făcute achiziții de bunuri nelegale, respectiv produse alimentare, patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane, dulciuri, cântare, geluri dezinfectante dar și măști FFP2 la prețuri supraevaluate. Grupul infracțional, spun oamenii legii, a acționat în perioada 2018-2020.

Și fostul primar Daniel Florea a fost audiat la DNA

Marian Vanghelie și cei puși sub acuzare astăzi știau că, la un moment dat, procurorii DNA îi vor ancheta. Încă din noiembrie 202o, noul primar al Sectorului 5 a emis un comunicat prin care anunța că pe site-ul primăriei vor fi puse rapoartele Curții de Conturi, din anii 2018-2020. Tot în acea perioadă a fost audiat la DNA și fostul primar Daniel Florea.

„Primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Popescu Piedone, a promis, încă de la preluarea mandatului, că cetățenii vor avea acces la orice informație legată de Primărie și că transparența va fi cuvântul de ordine cât timp se va afla la conducerea instituției. În acest sens, edilul Sectorului 5 a făcut publice rapoartele ultimelor controale ale Curții de Conturi pe pagina web a administrației publice locale. Controalele privesc activitatea Primăriei Sectorului 5 din anii 2018, 2019 și parțial din 2020. Este pentru prima dată când astfel de documente sunt făcute publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5.”, se anunța în comunicatul Primăriei Sector 5.

Rapoartele Curții de Conturi de la Sectorul 5. Tunuri de milioane!

„În rapoartele Curții de Conturi se regăsesc deplasări făcute ilegal pe sume foarte mari, atât ale celor aflați în trecut la conducere, dar și ale unor angajați, plăți nejustificate pentru servicii de salubrizare neefectuate, plăți neînregistrate, neînregistrarea unor obligații certe față de terți, cheltuieli cu utilitățile de aproape 2 milioane de lei, înregistrate în 2018 chiar dacă acestea erau din 2017, sume de ordinul milioanelor de lei de recuperat de la vechea conducere și foști angajați ai primăriei sau finanțări ale unor ONG-uri care nu sunt de utilitate publică”, se mai arăta în anunțul oficial.

În plus, s-a dat și un exemplu șocant: o deplasare în Franța a costat 150 de mii de euro!

„Un exemplu de deplasare făcută ilegal este cea de la Cannes (Franța), în perioada 10-13 martie 2020, pentru care a fost plătită suma de 753.911 lei (peste 150.000 de euro), în condițiile în care evenimentul legat de un târg expozițional la care ar fi trebuit să participe reprezentanți ai Primăriei Sectorului 5 fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19”, a transmis  Primăria Sectorului 5.

Anul trecut, Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare

În mai 2021, Vanghelie a avut șocul vieții, când a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare. A fost acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, spălare de bani în formă continuată. Decizia nu a fost definitivă.

Sursă foto: digi24

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre