Simona Ionescu / Redactor Șef

Ies la inveală amănunte tulburătoare. Viața travestitului care a ars de viu la Iași, plină de drame

Ies la inveală amănunte tulburătoare. Viața travestitului care a ars de viu la Iași, plină de drame
Monalisa, una dintre cele cunoscute persoane din comunitatea LGBT, s-a stins din viață de Crăciun, în timpul unui live pe Facebook.

Un transgender din Iași, în vârstă de 23 de ani, a murit sub ochii fanilor, în Ajun de Crăciun. Acesta a ars de viu, în timp ce făcea un live pe Facebook. Bărbatul care își spunea „Monalisa” era foarte cunoscut în comunitatea ieșeană. Obișnuia să facă multe sesiuni live pe Facebook. În seara zilei de 24 decembrie a intrat din nou în live. A cântat colinde și a spus rugăciuni cu o icoană în brațe, susțin cei care au văzut transmisia.

Pe numele său real Tudor Marian Pop, transgenderul provenea dintr-o familie săracă din Vatra Dornei. În cadrul unui podcast transgenderul și-a spus povestea de viață. Mai avea șase frați, fiind crescuți, practic doar de mama. Tatăl era bețiv. „Provin dintr-o familie modestă. Mai mult mama ne-a crescut pe toți șapte. Tata a fost și n-a fost… Foarte alcoolic. Provin dintr-o familie cu probleme financiare, nu bogată. O familie frumoasă.

Nu am fost niciodată apropiată de tatăl meu. Nici nu am simțit că am tată, dar nici nu m-a interesat dacă m-a acceptat”, a declarat Monalisa, în cadrul unui podcast.

Tudor a plecat de acasă la școală la Iași. „Am ajuns la Iași și am făcut coregrafie, balet. Aveam visuri mari. Voiam să dansez, să fiu tot elevul de 10, să învâț bine, dar crescând în cămin, la colegiu, mi-am dat seama că de fapt nu vrea Tudor să danseze, vrea Monalisa să danseze. Am preferat să o las pe Monalisa să danseze”, a mai spus transgenderul.

Moarte sinistră, de Crăciun

Cunoscutul transgender din Iași a murit sinistru, de Crăciun. În timp ce era în live pe Facebook, Tudor a adormit. Lângă el, se afla o icoană pe care ținea mâna, dar și o candelă aprinsă. În cameră se auzea muzica bisericească, iar mai mulți internauți priveau la transmisiunea live de pe Facebook. La un moment dat, pisica a sărit în pat și a răsturnat candela. Focul a aprins cearceaful de pe pat.

Actrița Lorena Lupu a relatat evenimentele pe blogul său: „Avea lângă ea în pat o icoană imensă (…). Târziu în noapte, a aţipit în live. Mi-au provenit două filmări făcute cu mobilul, dar nu am inima să expun public aşa ceva, prefer să relatez. Pentru că în aceste două filmări, asistăm la moartea răvăşitoare a unei fiinţe umane, iar acest lucru NU este de arătat. Fata era în continuare live, o luase somnul pe neaşteptate. Ciudăţel să adormi aşa, din senin, dar să zicem că se mai întâmplă.

Când pisica i-a sărit brusc în pat, unde mai avea, pe lângă icoană, şi o candelă aprinsă. Şi pisica i-a răsturnat candela. Şi-a fript picioruşul şi a tulit-o instant din cadru. Faza e şi mai ciudăţică. În sensul că, de obicei, un animal nu se aruncă direct la o chestie care arde. Mai ales pisica; o mâţă ştie să facă slalom printre chestii periculoase cu eleganţă şi graţie. Dar hei. Nu avem dovezi care să arate ce anume – sau cine – a stimulat pisica. Pisica a sărit în pat şi i-a răsturnat candela. În live, mă repet. Cearşaful a luat foc. Aici se opreşte prima captură din live.

„Fata s-a trântit înapoi în patul care ardea în flăcări”

În a doua captură, becul e stins. Deşi fata doarme tot acolo, nemişcată, în live şi, cel puţin pe baza informaţiei pe care o deţine publicul, e singură. Iar focul e încă în pat, nu poţi specula că a sărit o siguranţă sau ceva.

La un moment dat, focul s-a extins până la puloverul fetei adormite, care s-a ridicat şi s-a scuturat, ieşind din cadru. Aici apare partea care mi s-a părut extrem de dubioasă, bizară şi inexplicabilă. Fata S-A TRÂNTIT ÎNAPOI ÎN PATUL CARE ARDEA CU FLĂCĂRI.

Cadrul e prea strâns să vezi dacă s-a trântit înapoi din proprie iniţiativă sau a împins-o un terţ. Eventual cel care a aruncat şi pisica peste candelă. Iar somnul acela nefiresc, care se prelungeşte în timp ce arde patul sub ea, nu arată a simplă beţie. Hei, am fost beată în multiple rânduri, deci vorbesc din experienţă. Nici măcar când m-am făcut praf cu vodca tonic şi boram cu strigături ţinând duios veceul în braţe ca pe un suflet pereche nu aş fi stat să ard.

Dar insist, toate astea se întâmplă în live pe Facebook. În live, în văzul mulţimii. În acest live, nimănui nu i-a venit ideea să sune la 112, la pompieri, la salvare, la muma lui Ştefan cel Mare, la oricine”, a scris Lorena Lupu pe blogul ei.

Transgenderul Monalisa a murit în blocul unde are birou Diana Șoșoacă

Primul apel către 112 a avut loc la ora 3:47 dimineața, din partea unui internaut care a dat accidental peste imaginile groazei. „Iniţial i s-a răspuns că nu se poate face nimic dacă nu comunică adresa. Apoi, s-a descoperit că fata locuia în blocul în care se afla şi biroul Dianei Şoşoacă, şi, în cele din urmă, poliţia a pornit la locul faptei. Au ajuns în faţa locului la ora 6”, mai relatează Lorena Lupu. Polițiștii au găsit doar cadavrul carbonizat al Monalisei.

De aici se lansează mai multe semne de întrebare: de ce fonul nu s-a extins în casă? De ce Monalisa s-a aruncat în patul arzând, după ce s-a trezit? S-a cerut o necropsie? Focul părea că s-a stins de la sine. Live-ul de pe Facebook a dispărut. Pe de altă parte, prietenii victimei au și ei o serie de suspiciuni. În momentul în care poliția a intrat în casă, amicii care au însoțit forțele de ordine au constatat că din casă lipsea toată mâncarea.

Antonella Lerca Duda, membru activ în comunitatea trans și fost candidat la consiliul local al unei primării din Capitală, a transmis prietenilor un mesaj cutremurător: „Crăciun în doliu pentru comunitatea Trans. Lisa s-a stins din viață aseară în timp ce făcea live pe Facebook. Lisa era sora de suflet a Vasilicăi, femeia Trans moartă acum peste 40 zile tot la Iași”.

Poliția a emis un comunicat în legătură cu decesul Monalisei

„În dimineața zilei de 25 decembrie a.c., poliția a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că un bărbat din muncipiul Iași ar fi luat foc în timp ce doarme, acest lucru fiind observat de apelant pe o rețea de socializare.

În urma verificărilor efectuate polițistii au identificat apartamentul în care locuia persoana în cauză, în care s-a pătruns cu ajutorul unui echipaj ISU Iași, în interior fiind găsit cadavrul unui bărbat. Nu a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru stingerea incendiului. In cauză s-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzelor decesului”, au transmis reprezentanții IPJ Iași. Înmormântarea va avea loc la Vatra Dornei, anunță familia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre