Simona Ionescu / Redactor Șef

În sfârșit, militarii care luptă în războaie au legea lor”

În sfârșit, militarii care luptă în războaie au legea lor”
Știre importantă pentru militarii care participă la acțiuni militare, misiuni și operațiuni pe teritoriul țării sau în străinătate. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru recunoaşterea meritelor lor.

Militarii invalizi şi civilii invalizi beneficiază şi de acordarea unei indemnizaţii lunare de invaliditate, astfel: pentru gradul I de invaliditate, două câştiguri salariale medii brute; pentru gradul II de invaliditate, 1,5 câştiguri salariale medii brute; pentru gradul III de invaliditate, un câştig salarial mediu brut. Cei încadraţi în gradul I de invaliditate beneficiază şi de o indemnizaţie lunară pentru însoţitor, egală cu câştigul salarial mediu brut.

Actul normativ mai prevede că personalul participant rănit în cadrul acţiunilor militare, misiunilor şi operaţiilor, precum şi cel care a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice ca urmare a participării la acţiuni militare beneficiază, pe lângă celelalte drepturi stabilite conform legii, de o indemnizaţie lunară în cuantum de două câştiguri salariale medii brute.

Legea prevede şi drepturile urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii. De asemenea, actul normativ conţine reglementări privind participarea la activităţi festive sau comemorative.

Drepturile veteranilor care nu au fost răniți

Personalul participant care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii„ şi care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii, beneficiază de următoarele drepturi: dreptul de a purta uniformă militară, după trecerea în rezervă sau în retragere; o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, pentru personalul în activitate; o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

Legea intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar la data intrării în vigoare se abrogă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006.

Sursa: AGERPRES

Doina Badea a murit în culmea carierei la cutremurul din 1977, cu toată familia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre