Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibil. Românii nu știu că au asigurare de sănătate gratuită în afara țării și cumpără polițe scumpe la companii private

Incredibil. Românii nu știu că au asigurare de sănătate gratuită în afara țării și cumpără polițe scumpe la companii private
Vara mai ales, foarte mulți români pleacă din țară, în vacanțe. Aleg locuri din străinătate, fie că din zona UE sau nu. Nu toți turiștii își fac asigurare de sănătate înainte de plecare, însă cardul european de sănătate ar trebui să nu le lipsească.

În plin sezon turistic, când românii călătoresc mai intens spre alte zone din Europa, autoritățile îi atenționează că există un document care îi poate scuti de multe bătăi de cap. Este vorba de cardul european de sănătate, pe care ar trebui să îl aibă asupra lor toți românii care pleacă din țară în vacanțe și nu numai.

Conform reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, un card european de sănătate îi recunoaște posesorului calitatea de asigurat în toată Uniunea Europeană, dar și în alte trei țări de pe continent. Spre exemplu, un turist care ajunge în Grecia și suferă un infarct sau o fractură, și are asupra lui acest card european de sănătate, nu va trebui să achite spitalizarea și nici alte cheltuieli legate de tratamentele medicale acordate.

Cardul european de sănătate este valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în Islanda, Norvegia și Elveția

„Obligatoriu, cine pleacă afară și este asigurat în sistemul românesc de asigurări sociale de sănătate, să vină să-și ridice cardul și să plece cu un document care atestă că este asigurat în sistemul românesc și noi preluăm plata serviciilor care se prestează în caz de regim de urgență pentru pe ei, în altă țară membră UE. Infarct poți să faci și acolo. Pari perfect sănătos, te duci și faci infarct în Germania, în Belgia, știu eu, în Irlanda, în Franța și plătim. Spitalizarea costă între 1.000-1.500 de euro pe zi, plus intervenția ca atare, poate să ajungă până la 25.000-40.000 de euro”, a declarat pentru Rador, citat de evz.ro,  Vilhelm Szekely, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

Cum obțineți cardul european de sănătate

Cardul european de sănătate este gratuit și se eliberează de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate în baza unei solicitări în acest sens. Pentru locuitorii din București, cardul european de sănătate se poate obține de la Casa de Sănătate a municipiului București.

Mai trebuie reținut că prestațiile medicale care sunt acoperite cu acest card includ tratamentele pentru bolilie cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

Ce face și ce nu face Cardul European de Sănătate

* nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;

* nu acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical;

* nu garantează servicii gratuite, date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre