Simona Ionescu / Redactor Șef

Incendiul de vegetație din Grecia se extinde. Orașe și spitale evacuate

Incendiul de vegetație din Grecia se extinde. Orașe și spitale evacuate
Situație grea în Grecia, unde un incendiu de vegetație, alimentat de vânturi puternice, s-a extins luni până la marginea Atenei.

În urma incendiului de vegetație din Grecia, au ars copaci, case și mașini, iar autoritățile au făcut tot ce s-a putut pentru a evacua mai multe spitale, dar și orașe.

Incendiile au făcut ravagii în această lună din cauza căldurilor sufocante

Sute de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia începând din luna mai. În timp ce incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, vremea extraordinar de caldă și uscată legată de schimbările climatice a făcut ca flăcările să fie mai intense.

Peste 670 de pompieri sprijiniți de voluntari, 183 de mașini de pompieri, 32 de avioane și elicoptere cu bombardament cu apă au luptat împotriva ultimului incendiu de vegetație care a izbucnit duminică la ora 15.00 lângă Varnavas, la 35 km nord de capitală. Incendiile de vegetație alimentate de căldura extremă au făcut ravagii în această lună și în unele regiuni din Spania și Balcani.

„Se așteaptă ca vântul să se întețească și mai mult în următoarele ore, agravând incendiul”

Incendiul, cel mai grav din Grecia în acest an, a avansat spre satul Grammatiko, municipiul Nea Makri de la malul mării și la marginea suburbiilor nordice dens populate ale Atenei, la Muntele Penteli, puternic împădurit.

Vânturile puternice au schimbat constant direcția incendiului, iar întinderea zonei cuprinse de flăcări a fost estimată la 30 de kilometri. „Se așteaptă ca vântul să se întețească și mai mult în următoarele ore, agravând incendiul. Ne așteaptă o zi foarte dificilă”, a declarat Theodore Giannaros, cercetător la Observatorul Național din Atena.

Incendiul a avut flăcări de 25 de metri

Incendiu cumplit în Grecia, au fost evacuate spitale și orașe. Sursă foto: Reuters

Poliția a declarat că a ajutat la evacuarea a cel puțin 250 de persoane aflate în pericol, iar unii locuitori au petrecut noaptea în adăposturi. În zona Penteli, au fost evacuate cel puțin trei spitale. „Incendiul, cu flăcări înalte de până la 25 de metri s-a răspândit „ca fulgerul” din cauza vântului puternic”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.

Nori groși de fum au întunecat cerul deasupra Atenei până duminică seara. Câteva ore mai târziu, flăcările se apropiau de suburbia rezidențială Dionysos, la aproximativ 23 km nord-est de centrul orașului, și de cartierele din apropiere.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a vizitat luni dimineața centrul de operațiuni al pompierilor, după ce s-a întors în grabă dintr-o vacanță petrecută pe insula Creta. Cu amintirile încă proaspete ale unui incendiu din 2018 care a ucis 104 persoane în orașul de pe litoral Mati, din apropierea capitalei.

Grecia este în alergă maximă de incendiu cel puțin până joi

După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată și perioade lungi cu precipitații reduse sau inexistente, se preconizează că Grecia va înregistra cea mai călduroasă vară din istoria sa.

Grecia este în alertă maximă de incendiu cel puțin până joi, cu temperaturi prognozate de până la 40 de grade Celsius. „Din păcate, previziunile… au fost confirmate”, a spus ministrul pentru crize climatice și protecție civilă, Vassilis Kikilias, într-o declarație televizată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre