Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe „goana după aur”. S-a descoperit că există până la cinci trilioane de hidrogen natural în subteran

Începe „goana după aur”. S-a descoperit că există până la cinci trilioane de hidrogen natural în subteran
Un raport nepublicat al US Geological Survey (USGS), o agenție a guvernului american, a constatat că există până la cinci trilioane de tone de hidrogen natural în subteran, a declarat cercetătorul USGS Geoffery Ellis la o conferință americană săptămâna trecută, potrivit Financial Times. Se așteaptă să înceapă „goana după aur”.

„Există suficient hidrogen natural în subteran pentru a satisface toată cererea timp de sute de ani”, susține agenția, în timp ce geologii susțin că se așteaptă la o „goană după aur” în ceea ce privește resursele naturale de H2.

Există trilioane de tone de hidrogen natural în rezervoarele subterane, din care un mic procent ar putea satisface toate nevoile mondiale de H2 pentru sute de ani, a declarat cercetătorul USGS Geoffery Ellis la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei, care a avut loc la Denver. Oamenii se știință spun că este pe cale să înceapă o „goană după aur” pentru exploatarea rezervelor.

Cererea globală de hidrogen va ajunge până în anul 2050 la 375 milioane de tone pe an

„Cea mai mare parte a hidrogenului este probabil inaccesibilă, dar o recuperare de câteva procente ar putea totuși să acopere toată cererea preconizată – 500 de milioane de tone pe an – timp de sute de ani”, a afirmat cercetătorul. Consiliul Hidrogenului estimează că cererea globală de hidrogen va ajunge la 375 de milioane de tone pe an până în 2050.

Acest lucru înseamnă că este probabil ca investițiile să înceapă să curgă în mod iminent în producția de hidrogen natural, a spus și Mengli Zhang, profesor asistent de cercetare la Colorado School of Mines, în fața audienței din Denver: „Urmează o goană după hidrogenul auriu”.

A adăugat că exploatarea hidrogenului natural – cunoscut uneori sub numele de hidrogen auriu sau alb – ar fi mai curată și mai ieftină decât producerea de H2 prin reformare a metanului cu abur sau prin electroliză. Vestea vine în contextul în care guvernul american a alocat prima tranșă a unui program de subvenții de 20 de milioane de dolari pentru tehnologii de măsurare și producție de H2 natural.

hidrogen
Hidrogen natural, Australia

Până în urmă cu câțiva ani, consensul științific era că hidrogenul natural din subteran ar fi fost distrus de microbi sau de procese chimice în apropierea suprafeței Pământului.

„Nu am căutat resurse de hidrogen în locurile potrivite cu instrumentele potrivite”

Însă Alexis Templeton de la Universitatea din Colorado, Boulder, a declarat la conferință că geologii cred acum că hidrogenul subteran este generat în cantități mari atunci când mineralele bogate în fier reacționează cu apa. „Nu am căutat resurse de hidrogen în locurile potrivite cu instrumentele potrivite”, a spus Ellis. Dar mai multe companii de explorare caută în mod activ resurse de H2, cu scopul de a le comercializa Gold Hydrogen din Australia a raportat în noiembrie că a găsit „niveluri ridicate” de H2 în puțul său din Australia de Sud.

S-a descoperit un „izvor” de hidrogen natural aproape pur în Albania

În timp ce Koloma, companie americană de explorare susținută de Bill Gates, a efectuat cercetări în Midwestul SUA. La începutul acestui an, cercetătorii au descoperit un „izvor” de hidrogen natural aproape pur în Albania, care produce până la 200 de tone pe an. Singura utilizare actuală a hidrogenului natural din lume este într-un sat din Mali, în vestul Africii, unde este ars pentru a genera electricitate.

Sursă foto: www.hydrogeninsight.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre