Ani de zile problema muncitorilor sezonieri din abatoarele europene a fost trecută cu vederea. Mulți muncitori provin, prin subcontractori, din estul Europei, Africa și America de Sud. Federaţia sindicală EFFAT estimează că, în Germania, țară care este cel mai mare producător de carne de pe continent, aproximativ 80% din producția de carne este asigurată de lucrători veniți din estul Europei.
În goana după câștiguri mari și rapide, se ajunge la situații în care muncitorii sunt tratați precum sclavii, cu secole în urmă. Un abator încheie cu un subcontractor contracte de tăiere și prelucrare a cărnii pentru o anumită cantitate de animale. Numărul lucrătorilor, salariile acestora, cum se organizează munca și unde vor locui aceștia, nu intră oficial în atribuțiile și responsabilitatea abatorului german, arată Deutsche Welle.
În plus, nefiind angajați direct de abatoare, sezonierii aduși din Europa de est nu pot beneficia de securitate economică și de drepturile pe care le au, de exemplu, omologii lor nativi. Urmarea e că sunt realmente exploatați. Li se impun ture de lucru lungi, care depășesc cele opt ore admise, li se cere un volum de muncă mai mare în timpul programului și nu primesc pauze. Drama continuă și la ieșirea din tură.
Credeți că fumatul ucide? Adevăratul pericol e unde nu vă așteptați
Dieta indiană. Slăbești 8 kg în timp record
Sunt cazați în dormitoare comune, deseori insalubre sau în clădiri dezafectate, în care nu se respectă minime standarde de igienă. De confort nici nu mai poate fi vorba. Un astfel de muncitor sezonier plătește până la 200 de euro lunar pe un pat într-o cameră pe care e obligat să o împartă cu alte 9 persoane.
Și dacă la muncă ar păstra distanța pentru a nu se infecta de la colegi, au toate șansele să o facă odată ajunși ”acasă”. în plus, de teamă să nu își piardă locul de muncă, unii nu spun că sunt bolnavi, și continuă să se prezinte la program. Iar în abator lucrează în frig, temperatura scăzută fiind un factor favorizant al răspândirii noului coronavirus, mai arată sursa citată. Potrivit EFFAT, situația ar putea fi ameliorată doar prin controale stricte.
În Germania, autoritățile vor să adopte până în ianuarie 2021 o lege care va interzice contractele de muncă prin subcontractori în industria cărnii. Aceeași măsură o anunțase și președintele francez, în 2017, însă nu a fost adoptată încă.
Aceleași probleme se înregistrează și în SUA, unde 5.000 de persoane au fost testate pozitiv la noul coronavirus, astfel că multe abatoare și-au încetat, temporar, activitatea. Și în abatoarele americane lucrează mai ales migranți din țările Americii Latine, care suferă de pe urma condițiilor de muncă și trai puse la dispoziție de marile concerne.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook