Simona Ionescu / Redactor Șef

Înfiorător! Acesta este numărul copiilor neînsoțiți care au fugit din Ucraina, în România. Au trecut granița singuri și speriați

Înfiorător! Acesta este numărul copiilor neînsoțiți care au fugit din Ucraina, în România. Au trecut granița singuri și speriați
Asaltul Rusiei asupra Ucrainei produce drame greu de imaginat. Însă cifrele furnizate de autorități arată amploarea și gravitatea coșmarului prin care trec ucrainenii. Și-au urcat copiii mici în mașini și i-au trimis în România. Părinții au rămas în calea bombelor.

Speriați, înfrigurați, înfometați și singuri. Așa au ajuns în țara noastră peste 500 de copii ucraineni. Au trecut granița doar cu câte un număr de telefon scris pe mână. Părinții lor nu au rămas în urmă – fie pentru că nu au avut loc, fie că au fost obligați să rămână în orașele transformate în câmp de luptă. În cel mai rău caz, unii dintre acești micuți au rămas orfani în bombardamente și au fost trimiși spre România.

Copiii ucraineni refugiați nu au acte

Ororile războiului au fost văzute de români și s-au adunat munți de alimente și obiecte necesare pentru toți refugiații, însă acești copii singuri și lipsiți de apărare nu au nici măcar acte. Unicef avertizează că micuții sunt în mare risc de a fi traficați!

„Traficanții caută adesea să exploateze haosul mișcărilor mari de populație și, cu peste 1,5 milioane de copii care s-au refugiat din Ucraina de la 24 februarie, și nenumărați alții care au fost strămutați din cauza violenței în interiorul țării, amenințarea cu care se confruntă copiii este reală și în creștere.

Potrivit unei analize recente realizate de Unicef și Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii. În contextul ucrainean, specialiștii în protecția copilului ai UNICEF sunt de părere că copiii ar reprezenta probabil o proporție și mai mare de potențiale victime ale traficului, deoarece copiii și femeile constituie aproape toți refugiații care au ieșit din țară până acum”, transmite Unicef.

Autoritățile trebuie să monitorizeze aceste cazuri

Peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați la trecerea din Ucraina în România între 25 februarie – 17 martie. Numărul real al copiilor separați de familii care au fugit din Ucraina în țările învecinate este, probabil, mult mai mare.

„UNICEF îndeamnă guvernele țărilor vecine și ale altor țări de destinație să consolideze evaluările pentru protecția copiilor la punctele de frontieră, în speciale cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii la risc. În plus, UNICEF solicită guvernelor să îmbunătățească colaborarea transfrontalieră și schimbul de cunoștințe între autoritățile de control la frontieră, cele de aplicare a legii și cele de protecție a copilului și să identifice rapid copiii separați de familie, să implementeze proceduri de urmărire și reîntregire a familiei pentru copiii privați de îngrijire părintească”, a mai transmis organizația.

Imaginile care au frânt inima întregii lumii, mai puțin a lui Vladimir Putin

Un copil de 5 ani trece granița sigur, plângând și speriat.

Micuţul a fost surprins de fotoreporteri la punctul de trecere a frontierei Medika, din Polonia. Cu o sacoşă în mână, băieţelul înaintează ușor și plânge. Nu se ştie nimic de părinţii lui.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre