De marți, se întâmplă ceva cu prețurile asigurărilor de răspundere civilă obligatorie. Toți șoferii și proprietarii de mașini trebuie să cunoască aceste detalii. Prețurile poliţelor auto obligatorii vor fi plafonate timp de șase luni, începând de marți, 11 aprilie. Decizia vine în urma ședinței de Guvern de săptămâna trecută, când a fost adoptată o Hotărâre în acest sens.
În urma aprobării actului normativ, s-a stabilit ca poliţele auto obligatorii să fie plafonate la nivelul tarifelor practicate de asiguratori la data de 28 februarie, anul acesta. Astfel, ele vor porni de la clasa de bază bonus malus, adică B0. Aşadar, dacă aveţi un istoric auto bun, veţi plăti semnificativ mai puţin pentru asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA).
Tarifele polițelor de asigurare vor varia în continuare
ASF spune că tarifele de referinţă practicate la final de februarie sunt mai mici decât cele din 7 martie, data la care s-a luat această decizie în Executiv, însă criteriul localității din care este proprietarul mașinii, de care asigurătorii țin cont, nu este luat în calcul la stabilirea tarifului de referință. Aşadar, în continuare șoferii și proprietarii de mașini vor putea vedea preţuri mai mari decât cele de referinţă la unele firme de asigurări.
Cum a motivat premierul plafonarea RCA
Amintim că în ultimele două luni, tariful de referinţă al poliţelor RCA a crescut în medie cu 12 procente. Sunt şi şoferi în cazul cărora asigurările auto obligatorii s-au scumpit cu mai bine de 60%. Este cazul cu vârste de până în 30 de ani inclusiv, care conduc o maşina ce are un motor cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 de cmc.
Nicolae Ciucă, premierul Româniein a precizat: „Am condiţionat această hotarâre de Guvern de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. Este cea de-a treia societate care intra în faliment în piața asigurărilor. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucam cu aceste dezechilibre produse de o companie”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook