Informații de ultimă oră din piața imobiliară. Agenții și analiștii sunt șocați

Informații de ultimă oră din piața imobiliară. Agenții și analiștii sunt șocați
În luna aprilie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național au avut oscilații nemaiîntâlnite până acum. În medie, acestea au scăzut față de luna martie, însă, detaliat, profesioniștii din domeniu spun altceva.

„Evoluția prețurilor apartamentelor a fost contrastantă în luna aprilie. În nicio altă lună din acest an nu am remarcat oscilații atât de diferite. Pe de o parte, am constatat evoluții de preț contrastante între cele două segmente vechi și nou, cu creșteri de până la 2.2% pe segmentul nou din Timișoara, dar și între orașe în cadrul aceluiași segment, unde se remarcă scăderile de preț la locuințele din București în opoziție cu evoluția din Cluj-Napoca sau Constanța.

Evoluția pieței imobiliare în marile orașe a fost contrastantă în luna aprilie

Dinamica piețelor locale a fost diferită, fapt ce se oglindește în evoluția diferită a prețurilor de la un oraș la altul”, explică Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

La București locuințele noi s-au ieftinit dramatic

Pe tot parcursul lunii aprilie, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării au cunoscut un ușor declin de -0,5%, de la o medie de 1.507 de euro pe metru pătrat util, până la 1.500 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat, dar nu cel mai mult, cu 0,7%, de la 1.521 de euro pe metru pătrat la 1.510 de euro pe metru pătrat.  Cele mai afectate au fost locuințele noi. Media de preț a unităților locative noi a  scăzut cu -1,4%, de la 1.452 de euro pe metru pătrat la 1.432 de euro pe metru pătrat.

Locuințele noi din Brașov s-au scumpit

După avansul de 1,5% din martie, la Brașov a urmat o depreciere în luna aprilie, mai exact -0,4%, de la 1.596 la 1.590 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au depreciat aproape nesemnificativ, cu 0,1%, de la 1.531 la 1.529 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, locuințele nou-construite din Brașov s-au scumpit cu 1,9%, de la 1.857 la 1.892 de euro pe metru pătrat.

La Cluj-Napoca prețurile cresc în continuare

Cluj-Napoca a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluție ascendentă a prețurilor apartamentelor. Conform profesioniștilor din imobiliare, pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 1%, ajungând la o medie de 2.421 de euro pe metru pătrat util (față de 2.396 euro pe metru pătrat la finele lui martie).

Valoarea medie a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.400 de euro pe metru pătrat (de la 2.370 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1,3%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans ușor de 0,1% (de la 2.540 la 2.543 de euro pe metru pătrat).

Cea mai mare depreciere, la Constanța

Respectând scenariul din luna martie, când prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au crescut ușor, în luna aprilie prețurile au crescut cu 0,3%, de la 1.465 la 1.469 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate evoluții diferite: apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,6% (de la 1.446 la 1.454 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat o depreciere de -2,8%, ajungând să coste 1.580 de euro pe metru pătrat.

Iași: scumpiri și ieftiniri deopotrivă

Indicele Imobiliare.ro a consemnat în Iași o evoluție pozitivă pe luna aprilie: este vorba despre un plus de 0,5%, de la o medie de 1.369 de euro pe metru pătrat util la 1.376 de euro pe metru pătrat. În ultimele 30 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat o scădere, de doar -0,4%, de la 1.374 la 1.369 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au scumpit în acest interval cu 2%, de la 1.358 la 1.385 de euro pe metru pătrat.

Orașul în care s-au scumpit cel mai mult locuințele noi

Deși în ceea ce privește evoluția valorii medii, vorbim mai degrabă de o stagnare, fiind vorba despre o trecere de la o medie de 1.465 de euro pe metru pătrat util, la 1.464 de euro pe metru pătrat, se remarcă o creștere importantă pe segmentul nou. Cu +2.2% în luna aprilie, Timișoara este orașul în care prețurile apartamentelor noi au crescut cel mai mult.

Cele două segmente de piață analizate au fost caracterizate prin evoluții contrastante: locuințele vechi s-au ieftinit cu 2 euro pe mp (de la 1.446 la 1.444 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit de la 1.544 la 1.578 de euro pe metru pătrat.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre