Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații de ultimă oră pentru pensionari. Ce este buletinul de calcul și unde poate fi solicitat

Informații de ultimă oră pentru pensionari. Ce este buletinul de calcul și unde poate fi solicitat
Potrivit informațiilor Casei Naționale de Pensii Publice, elementele care stau la baza stabilirii pensiei se găsesc în buletinul de calcul.

Cum se calculează cuantumul pensiei

În acest moment, cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. „Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare”, spune legea.

Ce pensie veți primi la un salariu de 5000 de lei

Cine se va pensiona în 2033 și a avut un salariu de 5000 de lei va primi o pensie de aproape 1600 de lei, dacă asiguratul a contribuit doar la bugetul de pensii de stat, nu și la Pilonul II. Calculele au fost făcute potrivit metodologiei actuale.

Unde puteți afla când vă pensionați

Cine beneficiază de recalcularea pensiei

Dacă vreți să știți când ieșiți la pensie, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă, accesați site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Nu trebuie decât să completați data nașterii și sexul și veți imediat data pensionării. Cine dorește recalcularea pensiei o poate face printr-o solicitare, alături de alte acte.

Pensia se recalculează atât pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. Beneficiază de recalcularea pensiei și cei care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Potrivit autorităților, până la finalul acestui an ar trebui să fie terminate toate modificările necesare eliminării inechităţilor din sistem.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre