Nouă sau second hand, de cele mai multe ori înmatricularea unei mașini poate deveni o corvoadă pentru șoferi. Tot ce trebuie să știți pentru a evita problemele.
Ce trebuie să faceți dacă aveți un autoturism second hand
Primul pas pentru înmatricularea unei mașini second hand este să obțineți certificatul de înmatriculare. Acest document extrem de important se obține plătind suma de 49 de lei. Puteți plăti fie numerar, mandat poștal, în rețeaua de stații SelfPlay, internet banking sau prin virament bancar. Următorul pas după ce aveți certificatul de înmatriculare este să obțineți plăcuțele de înmatriculare, pentru care veți plăti 40 de lei, 20 de lei pentru fiecare.
Cât plătiți pentru numerele de înmatriculare preferențiale
În cazul în care doriți numere de înmatriculare preferențiale, mai plătiți 45 de lei. Dacă vreți să vă păstrați numerele de înmatriculare de la mașina pe care ați avut-o, veți avea de plătit 30 de lei. De asemenea, orice șofer are nevoie de asigurare RCA, care diferă la preț în funcție de motor.
Ce se întâmplă dacă mașina second hand e cumpărată din străinătate
Dacă mașina pe care vreți să o înmatriculați provine din străinătate, trebuie să plătiți o taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării. Pentru fiecare pagină tradusă, prețul începe de la 15 lei. Apoi cumpărați asigurare RCA pentru trei luni. Certificatul de înmatriculare costă tot 49 de lei.
Aceleași acte sunt necesare pentru a cumpăra o mașină nouă
Ulterior, aveți nevoie de o programare pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP), care se va face la Registrul Auto Român. Acolo veți plăti suma de 450 de lei și veți obține certificarea autenticității mașinii. Urmează să obțineți talonul taxa fiind de 37 de lei. Cine își cumpără o mașină nouă trebuie să știe că dosarul trebuie să aibă aceleași documente ca în cazul înmatriculării vehiculelor second hand.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook