Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernanții schimbă foaia și nu e cale de întoarcere. Cine încalcă legea, va rămâne fără mașină

Guvernanții schimbă foaia și nu e cale de întoarcere. Cine încalcă legea, va rămâne fără mașină
Ministrul Mediului a venit cu schimbări majore în ceea ce privește Codul Silvic. Situația se agravează pentru cei care comit aceste lucruri.

Potrivit informațiilor oferite de Mircea Fechet, persoanele care vor fi prinse că fură lemne, vor rămâne fără mașină.

Pentru a stopa furtul de lemn, Guvernul a luat atitudine. Au fost introduse mai multe sancțiuni, iar unele le va tăia pofta celor care încalcă legea. Pe de altă parte, ministrul Mediului a explicat că vor fi alocați din PNRR nu mai puțin de 46 milioane de euro în tehnologii care vor combate tăierile ilegale.

„Noul Cod Silvic este, în opinia noastră, foarte aproape de cum ar trebui să arate legislaţia primară de bază a silviculturii în orice stat. Şi în continuare am să mă refer la cele mai importante noutăţi pe care acest act normativ le va aduce. Aş mai spune în preambul faptul că vom avea un timp suficient de dezbatere.

„Mă aştept ca adoptarea acestui cod să se facă în Parlamentul României, aşa cum îi stă bine oricărei legislaţii primare extrem de importante”

Aici mă aştept la un feedback important din partea tuturor părţilor interesate, fie că vorbim despre specialişti în domeniul silvic, fie că vorbim despre industrie. Fie că vorbim despre ONG-uri, despre mediul academic, cetăţeni şi orice entităţi interesate. Pădurea reprezintă, fără îndoială, un lucru care interesează întreaga populaţie.

Se schimbă Codul silvic

Ţin foarte mult la această parte importantă în parcursul adoptării unui act normativ. La fel cum mă aştept ca adoptarea acestui cod să se facă în Parlamentul României, aşa cum îi stă bine oricărei legislaţii primare extrem de importante”, a afirmat Mircea Fechet, citat de news.ro.

„Această interzicere se va aplica unei suprafeţe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafaţă împădurită din România”

O altă noutate din Codul Silvic o reprezintă faptul că tăierile la ras vor fi interzise în tot ce înseamnă arie protejată din România. “Primul lucru pe care aş dori să îl spun în legătură cu proiectul de Cod Silvic se referă la un lucru despre care am discutat foarte des în ultimii ani, şi anume la tăierile la ras.

Astăzi, tăierile la ras sunt interzise în aproximativ 5% din suprafaţa împădurită a României. Iar prin proiectul de Cod Silvic despre care discutăm acum, această interzicere se va aplica unei suprafeţe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafaţă împădurită din România.

„Această măsură va avea efecte benefice nu doar pentru biodiversitate”

Cu alte cuvinte, nu doar în parcuri naţionale, nu doar în parcuri naturale, dar şi pe suprafaţa tuturor ariilor naturale protejate din România tăierile la ras vor fi interzise. Această măsură va avea efecte benefice nu doar pentru biodiversitate, nu doar din punct de vedere social, dar cu siguranţă va ajuta statul român să depăşească cu mai multă uşurinţă şi dosarul de infringement referitor la păduri pe care îl avem în acest moment în desfăşurare”, a mai spus Mircea Fechet.

Furt de lemne

Pedepse mari și aspre pentru cei care fură lemne

Pe de altă parte, ministrul a explicat că cei care fură lemne vor fi pedepsiți și vor rămâne fără mașină. „De asemenea, am hotărât să introducem o sancţiune complementară pentru furtul de lemne. Astăzi, pentru ca să fie infracţiune transportul de masă lemnoasă furată, trebuia să existe o cantitate de minim zece metri cubi. Și din discuţiile pe care le am avut cu entităţile constatatoare existau foarte multe situaţii când ne încadram puţin sub acest prag.

Găseau nouă metri cubi, nouă metri şi jumătate. Prin noul Cod Silvic, pe de o parte, ne raportăm nu doar la volumul de masă lemnoasă, ci şi la un procent, respectiv de 20% din valoarea declarată. Tot ce este peste 20% lemn furat va însemna infracţiune.

Și, complementar faţă de acest procent de 20 la sută, care este o noutate, vom propune în noul Cod Silvic şi măsura confiscării autoturismului cu care se efectuează acel transport. Cu speranţa că această măsură va fi una care va descuraja furtul de lemne şi transportul acestora”, a mai declarat Mircea Fechet.

Statul va putea să împădurească terenurile dezpădurite cu ani în urmă

Statul va putea să împădurească terenuri care au fost despădurite

Un lucru important pe care l-a adus în discuție ministrul este faptul că terenurile care în trecut au fost despădurite vor putea acum împădurite de către stat. „O a doua noutate pe care aş dori să v-o prezint se referă la faptul că noul Cod Silvic va permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost în trecut despădurite şi ulterior au fost abandonate de proprietari.

Există foarte multe astfel de suprafeţe, iar prin noul Cod Silvic vom înlesni practic intervenţia statului pe terenul acestor proprietari necunoscuţi. Pentru a le readuce la starea iniţială specifică anilor 90, poate o perioadă şi mai îndelungată înapoi în timp.

Ele sunt numite suprafeţe ale nimănui generic astăzi şi în acest fel nu o să mai avem suprafeţe despădurite care să nu se regenereze în timp. Discutăm despre aproximativ 5.000 de hectare identificate până în acest moment, dar bineînţeles că această cifră poate să şi crească”, a mai precizat ministrul Mediului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre