Pentru a-ți înscrie micuții la grădiniță nu e simplu pentru nimeni, pentru că prețurile depășesc uneori bugetul familiei. Iată cât vor scoate din buzunar cei care au copii.
Dacă nu v-ați înscris copiii la grădiniță în această vară, o puteți face între 20-30 august 2023, când există o etapă de ajustări. La această etapă vor avea acces doar anumite categorii de copii. Locurile libere urmează să fie afișate pe data de 31 august. Potrivit specialiștilor, într-o grupă pot fi 12 copii, nu mai puțin de șase micuți și nu mai mult de 17.
Taxă lunară și la stat
Chiar dacă învățământul este gratuit, totuși părinții vor plăti și la stat o taxă lunară pentru ca cei mici să primească mâncare zilnic. Și acest lucru se întâmplă pentru că au fost externalizate serviciile și s-a apelat la firme de catering. Există și grădinițe de stat unde părinții pot plăti taxe pentru program prelungit.
Sumele sunt se ridică la câteva sute de lei pe lună. Sumele sunt mult mai mari la grădinițele particulare, unde pretențiile sunt mult mai mari, cheltuielile pot depăși suma de 1000 de euro.
Cine sunt copiii care vor fi putea fi înscriși
În această etapă de ajustări vor avea acces copii care au rămas nerepartizați, cu prioritate cei de patru și cinci ani. Dar și micuții care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși, ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE.
De asemenea, această etapă le este favorabilă copiilor de peste doi ani „care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare”. Înregistrarea cererilor de înscriere se va face în perioada cuprinsă între 21-25 august 2023.
Documentele necesare înscrierii
Pentru a înscrie copiii antepreșcolari și preșcolari la grădiniță aveți nevoie de cerere tip de înscriere, copie de pe certificatul de naștere al copilului dar și copie de pe actele de identitate ale părinților, respectiv reprezentantului legal. În cazul divorțului părinților, e nevoie de dovada modului în care se exercită autoritatea părintească și unde a stabilit instanța că va locui copilului.
Mai aveți nevoie de declarația acord a părintelui care completează și transmite cererea tip de înscriere, în cazul custodiei comune. Dar și adeverința de angajat pentru fiecare părinte în parte sau adeverința privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil.
Ultimele acte necesare sunt avizul ISMB pentru copiii care nu vor fi înscriși la clasa pregătitoare, în anul școlar 2023-2024, din motive medicale, precum și documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere, plus declarație tip pe propria răspundere. La dosar se adaugă adeverința de la medicul de familie în care se specifică că micuțul este sănătos clinic și avizul epidemiologic/ dovada de vaccinare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook