Simona Ionescu / Redactor Șef

Întâmplare sinistră la bordul avionului care s-a prăbușit în India, cu 260 de morți. A fost o acțiune criminală

Întâmplare sinistră la bordul avionului care s-a prăbușit în India, cu 260 de morți. A fost o acțiune criminală
A fost stabilită cauza tragediei aviatice Air India, soldată cu 260 de morți, în data de 12 iunie. Dialogul dintre piloți este cutremurător. Anchetatorii incidentului sinistru vorbesc despre o acțiune criminală.

Un raport preliminar dezvăluie cauza accidentului aviatic Air India din 12 iunie, în care 260 de persoane și-au pierdut viața. Investigațiile indică o acțiune criminală care a dus la oprirea bruscă a alimentării cu combustibil a motoarelor aeronavei, în urma căreia avionul s-a prăbușit.

La mijlocul lunii trecute, avionul Boeing 787 Dreamliner decolase de pe pista aeroportului din Ahmedabad, cu destinația Londra, dar s-a prăbușit imediat după decolarea de la sol. Singurul supraviețuitor a fost un pasager, restul celor 260 de oameni aflați la bord pierzându-și viața în timpul accidentului. S-a stabilit că incidentul a fost cauzat de întreruperea alimentării cu combustibil. Înregistrările din „cutia neagră” sunt cutremurătoare.

Întâmplare sinistră la bordul avionului care s-a prăbușit în India, cu 260 de morți. A fost o acțiune criminală
Un singur bărbat, care și-ar fi schimbat locul în avion, a supraviețuit prăbușirii (Sursa: Facebook)

Potrivit Biroului de Investigare a Accidentelor Aeronautice din India, întreruperea alimentării cu combustibil a fost cauzată de acționarea comutatoarelor de control din cabina de pilotaj, ceea ce a dus la oprirea ambelor motoare. Ancheta nu a stabilit cine a întrerupt alimentarea sau dacă acționarea a fost una intenționată ori accidentală. Practic, așa cum explică specialiștii, la acest model de avion, e, practic, imposibil de decuplat alimentarea cu combustibil din greșeală.

Ce au discutat piloții înainte de prăbușire

Datele extrase din „cutia neagră” au oferit anchetatorilor 49 de ore de informații de zbor și două ore de înregistrări audio din cabina de pilotaj. La momentul prăbușirii, aeronava avea o viteză de 333 km/h. Conform raportului, comutatoarele de combustibil au fost trecute de la poziția „RUN” la „CUTOFF” (de la alimentare la oprirea alimentării) la un interval de doar o secundă între ele.

Întâmplare sinistră la bordul avionului care s-a prăbușit în India, cu 260 de morți. A fost o acțiune criminală
Investigatorii au descoperit că a fost oprită alimementarea cu combustibil aaeronavei, imediat după decolare (Foto: Instagram)

În înregistrări se aude cum unul dintre piloți constată oprirea alimentării cu combustibil a aeronavei și îl întreabă pe colegul său de ce a oprit alimentarea. Răspunsul celuilalt este că nu a făcut acest gest. Deși ulterior comutatoarele au fost readuse în poziția corectă, iar motoarele au încercat să repornească, avionul s-a prăbușit la scurt timp.

Comutatoarele de combustibil nu puteau fi acționate din greșeală

Pe aeronavele Boeing 787, aceste comutatoare de combustibil sunt amplasate între scaunele piloților și sunt protejate de o bară metalică, cu un sistem de blocare care ar trebui să împiedice activarea accidentală. Specialistul CNN în siguranță aeronautică, David Soucie, subliniază că este extrem de rar ca ambele comutatoare să fie dezactivate din greșeală.

„Aceste sisteme au fost gândite tocmai pentru a nu putea fi acționate involuntar sau automat. Nu se mișcă singure”, a declarat David Soucie.

Cine erau cei doi piloți

Căpitanul aeronavei din India care s-a prăbușit era un aviator experimentat, în vârstă de 56 de ani, cu peste 15.000 de ore de zbor. Copilotul său avea 32 de ani și acumulase deja peste 3.400 de ore în aer.

Raportul Biroului de Investigare a Accidentelor Aeronautice din India mai arată că toate sistemele aeronavei funcționau normal la decolare, iar combustibilul era de calitate adecvată. În plus, nu existau condiții meteorologice nefavorabile și nici semne ale unei coliziuni cu păsări.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Tatva (@thetatvaindia)

De asemenea, greutatea avionului era în limitele permise, nu existau materiale periculoase la bord, iar configurația aparatului pentru decolare era corespunzătoare: clapetele aripilor erau setate la 5 grade, iar trenul de aterizare era coborât.

La câteva momente după tentativa de repornire a motoarelor, unul dintre piloți a emis semnalul de urgență „MAYDAY”, dar controlorul de trafic nu a mai primit niciun răspuns. Aeronava s-a prăbușit la scurt timp, în timp ce era urmărită vizual de la sol.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *