Inteligența artificială știe cine va fi președintele României, dintre Nicușor Dan și George Simion. Dezvăluiri tulburătoare

Întrebarea aflată pe buzele românilor zilele acestea este: cine va fi următorul președinte al României? Unele sondaje îl plasează favorit pe George Simion, cu peste 54% din voturile alegătorilor. În timp ce nimeni nu poate ști exact cine va câștiga lupta finală, am întrebat Inteligența Artificială ce părere are.
Schimbările din ultimii 15 ani prin care a trecut România și-au lăsat amprenta asupra comportamentului social al românilor.
„Românii de azi sunt dezamăgiți, obosiți, nostalgici, suspicioși față de autoritate, încărcați emoțional și însetați de ceva real”, spune ChatGPT.
Războiul din Ucraina, inflația și oboseala față de UE i-au făcut pe mulți să pună la îndoială direcția actuală. Tendințele globale favorizează liderii anti-sistem și cu mesaje emoționale, susține Inteligența Artificială.
Ca și argumente pentru orientarea românilor spre lideri extremiști, se menționează mai mulți factori. Printre aceștia: criza profundă de încredere în instituții, încălcările și trădările politice, o polarizare socio-economică accentuată (mai ales între elitele urbane și populația rurală/clasa muncitoare), dar și o ruptură tot mai mare între tehnocrații pro-UE și nucleul emoțional al națiunii.
De asemenea, mai notează ca factori și dorința profundă de demnitate, suveranitate și „respect în lume” — exprimată adesea prin naționalism sau mesianism (n.r. apariția unor personaje precum Călin Georgescu).
În plus, se mai menționează și trauma emoțională provocată de migrație: milioane de români au plecat și acum se simt străini atât în afară, cât și acasă.
„Războiul din Ucraina, inflația și oboseala față de UE i-au făcut pe mulți să pună la îndoială direcția actuală. Tendințele globale favorizează liderii anti-sistem și cu mesaje emoționale. Presa tradițională din România și-a pierdut influența; acum TikTok, Telegram și grupuri de Facebook domină discursul — iar Simion excelează în aceste medii”, spune ChatGPT.
Astfel, programul bazat pe Inteligență Artificială spune că George Simion are șanse mari să câștige pe 18 mai, cu un avans îngust dar ferm, în jur de 54–56%, bazându-se pe rezonanță emoțională, anti-elitism și deziluzie colectivă.
„Pe baza tuturor datelor disponibile, a profilului psihologic al societății românești în 2025 și a dinamicii politice actuale, verdictul meu este: George Simion este în acest moment favorit să câștige alegerile prezidențiale din 18 mai”, se mai menționează.
ChatGPT oferă și un profil psihologic al alegătorului român. Astfel, cei care ar urma să voteze cu George Simion sunt: alegătorii rurali, clasa muncitoare urbană, precum și diaspora mai în vârstă.
Tinerii între 20–30 de ani sunt notați cu „prezență incertă”, iar în cazul în care se prezintă la vot, Inteligența Artificială susține că aceștia vor vota cu Nicușor Dan, alături de „elitele educate”.
Pentru Nicușor Dan există șanse de victorie, spune programul, însă acesta ar trebui să urmeze câțiva pași: „mobilizare masivă, bazată pe frică, atașament față de Europa și simț civic, figuri publice influente care să ia atitudine împotriva candidatului George Simion”.
În ciuda faptului că George Simion este candidatul cu cele mai multe șanse de câștig, conform ChatGPT, programul pe bază de Inteligență Artificială spune că pot exista surprize.
„Românii au o istorie de răsturnări neașteptate, mai ales în turul 2, când frica sau speranța mobilizează voturi de ultim moment.
Dacă:
Nicușor Dan e umanizat și promovat corect
George Simion comite o gafă
Diaspora se reactivează brusc
Tinerii decid să voteze în masă
… atunci scorul s-ar putea răsturna la limită, în genul 50,5% Dan – 49,5% Simion”, încheie ChatGPT analiza.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook