Simona Ionescu / Redactor Șef

INTERVIU R&V. Cum a ajuns să facă actorie Andrei Chifu, premiantul UNITER pentru Debut

INTERVIU R&V. Cum a ajuns să facă actorie Andrei Chifu, premiantul UNITER pentru Debut
Andrei Chifu, actor al Teatrului Național din Timișoara, a câștigat, luni seară, Premiul UNITER 2020 pentru Debut cu rolul „El” din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, în regia Adei Lupu Hausvater. Felicitări, Andrei Chifu! Tânărul actor a acordat un interviu în exclusivitate pentru Rețete și vedete.

Spectacolul „Casa de pe graniță”, în regia Adei Lupu Hausvater, i-a oferit lui Andrei Chifu extraordinara oportunitate ca, prin intermediul personajului său extrem de complex și de-o tulburătoare actualitate, să-și pună în valoare talentul, profesionalismul, sensibilitatea și o neabătută inteligență scenică.

Juriul care a decis acordarea acestei importante recunoașteri profesionale a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, actrița Crina Mureșan și criticii de teatru  Doru Mareș și Cristina Rusiecki.

Totodată, acest premiu are o însemnătate deosebită pentru Teatrul Național din Timișoara (TNTm) deoarece validează la nivel național programul „Debut”. Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din acest program cuprins în proiectul de management al Teatrului, program conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți.

Programul „Debut” al TNTm sprijină tinerii actori

Programul Debut se dovedește, iată, un model de bună practică, o formulă inovatoare care sprijină cu generozitate creativitatea și dreptul la creație al viitoarelor generații de artiști. Astfel, câștigarea acestui premiu este, în egală măsură, și o recunoaștere a felului în care Teatrul Național din Timișoara – exact așa cum îndemna și Andrei Chifu în discursul său – susține tinerii.

Acest premiu reprezintă, de asemenea, și o confirmare a școlii de teatru timișorene în care s-a format tânărul actor, Andrei Chifu fiind primul licențiat al Facultății de Muzică și Teatru laureat al Premiului UNITER.

Interviu. Cine este Andrei Chifu și cum a devenit actor la sfatul mamei

Andrei Chifu este craiovean din naștere, dar trăiește la Timișoara de la vârsta de doi ani. După încercări în alte domenii, a absolvit, cu licență, Facultatea deMuzică și  Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar apoi și-a continuat studiile, obținând și un masterat în domeniu. Andrei Chifu a ajuns actor la sfatul mamei sale. Abia apoi a descoperit că asta e ceea ce i se potrivește, ce îi era menit și s-a descoperit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre