Simona Ionescu / Redactor Șef

INTERVIU R&V. Cum a ajuns să facă actorie Andrei Chifu, premiantul UNITER pentru Debut

INTERVIU R&V. Cum a ajuns să facă actorie Andrei Chifu, premiantul UNITER pentru Debut
Andrei Chifu, actor al Teatrului Național din Timișoara, a câștigat, luni seară, Premiul UNITER 2020 pentru Debut cu rolul „El” din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, în regia Adei Lupu Hausvater. Felicitări, Andrei Chifu! Tânărul actor a acordat un interviu în exclusivitate pentru Rețete și vedete.

Andrei Chifu a debutat pe scena Teatrului Național din Timișoara în 2018, în spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, un exercițiu de actorie coordonat de Ada Lupu Hausvater, unde a jucat alături de colegii săi, absolvenți ai secției de teatru a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.

Între timp el mai are roluri în două spectacole din repertoriul instituției, extrem de îndrăgite: „M-am hotărât să devin prost”, de Martin Page, în regia Antonellei Cornici și în „Revizorul”, după N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău.

Cum ai ajuns să studiezi actoria?

Andrei Chifu: Până în clasa a VIII-a, am studiat pianul, la școala de muzică. Pentru liceu, mă gândeam să aleg unul teoretic, să mă pregătesc și să dau la Facultatea de Medicină. Planul era să studiez Stomatologia. Mama, care este profesoară de canto mi-a propus să dau la Teatru. „Nu vrei să dai la Teatru? Îți exersezi memoria” – așa mi-a spus.

I-am urmat sfatul și așa am dat la Teatru în liceu. După bacalaureat am intrat la Facultatea de Medicină din Arad, apoi m-am transferat la Timișoara. În final, am renunțat. Am mai făcut un semestru de FEAA ( n.r. Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor).  Din nou, mama a zis: ”Nu vrei tu să dai înapoi la Teatru?”. În acel an, anul I urma să îl preia chiar profesoara mea din liceu, actrița Teatrului Național din Timișoara Mirela Puia.

Cum a fost revenirea în teatru?

Andrei Chifu: În primul an mi-am adus aminte cât de mult îmi plăcea. M-am reîndrăgostit de teatru și am înțeles că acesta era locul meu.

Pentru Gala UNITER, practic, te-ai reîntors acasă. Cum te-ai dus acolo, ai crezut că vei lua premiul?

Andrei Chifu: Nu am crezut că iau premiul. De felul meu sunt o persoană retrasă. Întotdeauna m-am gândit că cineva are ceva mai mult de arătat, sau mai bine. De asta am încercat tot timpul să muncesc cât mai mult. Nominalizare și apoi premiu, m-au luat prin surprindere, și sunt onorat.

Este o foarte mare onoare să primesc premiul pentru Debut din partea UNITER. Mă simt mai încrezător în mine. În același timp știu că mai am foarte mult de lucrat de aici înainte. Premiul acesta este o apreciere pentru efortul depus până acum, iar  pe viitor mai am foarte mult de muncă.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Beyoncé face glume în cadrul unui eveniment. Cântăreața este sfătuită de mama ei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre