Simona Ionescu / Redactor Șef

Irina Păcurariu, într-o emisiune despre Dumnezeu și Iisus Hristos. Are invitați  cu har

Irina Păcurariu, într-o emisiune despre Dumnezeu și Iisus Hristos. Are invitați  cu har
O emisiune-eveniment, așa cum ne-a obișnuit Irina Păcurariu, la TVR 2. În preajma Crăciunului, ne propune o emisiune despre Dumnezeu, credință, Iisus Hristos. Are invitați  cu har.

Crăciun nu mai este doar o sărbătoare a nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. De mult timp, a devenit mai mult o cursă a cumpărăturilor, a meselor îmbelșugate, a cadourilor. Realizatoarea TVR 2, Irina Păcurariu, a stat de vorbă cu doi oameni cu har, doi preoți foarte îndrăgiți, care ne vor spune ce e de făcut.

Irina Păcurariu, a stat de vorbă cu doi oameni cu har, doi preoți foarte îndrăgiți, Constantin Necula și Francisc Doboș.

Irina Păcurariu, despre Dumnezeu și Iisus Hristos. Are invitați  cu har

Irina Păcurariu vă propune o meditație asupra vieții noastre cotidiene. În zi de sărbătoare, luni, 6 decembrie, de la ora 21:00, la TVR 2 și online pe TVR+. Invitații Irinei Păcurariu la „Rețeaua de idoli” sunt părintele Constantin Necula și preotul catolic Francisc Doboș.

„Vă propunem câteva minute de meditație asupra vieții noastre cotidiene, dar și un pic de gândire pozitivă. Este nevoie uneori să ne oprim din loc, să nu ne mai agităm și să ne ocupăm de spirit. Care sunt lucrurile importante în apropierea celei mai fericite zile a creștinismului? Ce ne ajută să ne împăcăm cu noi înșine și cu lumea din jur? Și ce să facem ca să trecem mai ușor această pandemie și această furtună?”, spune Irina Păcurariu, realizatoarea „Reţeaua de idoli”, despre ediţia specială difuzată într-o zi de mare sărbătoare pentru creştini, Sfântul Nicolae.

”Crăciunul ne aduce de fiecare dată bucurie, pace, iubire şi căldură din partea celor din jur. Sărbătoarea este foarte importantă pentru toată lumea, iar pe teritoriul românesc ea se leagă strâns de spiritul creştin al acestui popor. În postul Crăciunului, chiar de Sfântul Nicolae, un preot ortodox şi unul catolic s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a vorbi despre credință și bucuria de a fi împreună”, spune Irina Păcurariu.

Cine sunt invitații Irinei Păcurariu

Părintele Constantin-Valer Necula (51 de ani) a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și este doctor în Teologie. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană. A susținut 150 conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni de radio și de televiziune atât la posturi naționale cât și internaționale.

“Mama și tata, o vânzătoare și un frizer, au fost cei care m-au făcut ceea ce sunt. De la ei și de la bunica mea care a mers niciodată la școală, am învățat să împart cu ceilalți tot ceea ce am”, povestește Părintele Constantin-Valer Necula.

Cu o noapte înainte să filmeze interviul cu Irina Păcurariu fusese la spital să le vorbească medicilor și să dea speranță celor bolnavi.

Părintele Francisc Doboș

Are 45 de ani și este un bun comunicator.  A studiat la Institutul Teologic Romano Catolic din Iași, apoi la Pontificia Università Urbaniana din Roma. A fost hirotonit preot la data de 29 iunie 2002 ți este încardinat în Arhidieceza de București.

“La Dumnezeu nu ajungi prin fibră optică, și nici prin WI-FI. Nu poți să îi scrii pe WhatsApp”, a spus părintele Francisc Doboș, Irinei Păcurariu. “Nu vreau să îmi trăiesc credința după placul altora, după anumite șabloane. Acele șabloane cine le-a creat? Nu e o invitație la răzvrătire, e o invitație la creativitate. Nu uit ce am citit când eram la liceu, pe coperta 4 a broșurii lui Noica, Despre Cer. “Nu uita că Dumnezeu te-a trimis pe pământ să-l înlocuiești, să dai sensuri”. Adică să trăim cu iubire, generozitate și dăruire cum o face el. Și să nu ne mai fie frică să murim. Pentru că murim de ciudă destul de des”.

Părintele Francisc predică în diferite limbi, inclusiv latină, la Biserica franceză de la Statuia Aviatorilor. Duminica după amiază la slujbele lui se adună chiar și lumea nouă, a bonelor filipineze din București.

Irina Păcurariu a fost fascinată

Dialogurile cu cei doi preoți au fascinat-o pe Irina Păcurariu. „Ați devenit foarte popular și pe rețelele de socializare (preotul Constantin Necula). Împărțiți asta cu părintele Francisc Doboș care, din zona catolică, e un comunicator la fel de neconvențional ca dumneavoastră.”

Părintele Constantin Necula răspunde. ”Dacă cineva ne-ar auzi când râdem noi la telefon! Aceea ar fi o emisiune de satiră și umor. Firea noastră cred că e așa. Eu râd că nu uit că el e din Voluntari, iar el nu uită că eu sunt din Steagu’, un cartier al Brașovului. Ce să fac? Să mă apuc să fac pe teoreticianul în fața suferinței oamenilor? Oamenii au nevoie de simplitate.

Când eram mic îmi plăcea să merg cu tata într-o bodegă, se mânca afară. Dar ne plăcea faptul că puteam să-i vedem pe oameni, pe muncitorii veniți de la zugrăvit, care veneau de la Steagu’. Nu erau neapărat băuți, ci pur și simplu povesteau. Atmosfera aceea m-a crescut să am conștința că oamenii au nevoie să le vorbești simplu. Dacă eu intram și începeam Teoria lui Schopenhauer ce treabă au ei cu chestiile astea? Lumea mi-e foarte dragă, ei sunt, într-un fel sau altul, pustia dintâi a copilăriei mele. Oamenii sunt pavele din fiecare chilie.

Eu așa am văzut fiecare apartament de bloc, câte o chilie în care locuiau oamenii care m-au crescut. Pe mine m-a crescut și nenea care a pus faianță și tanti care făcea sărățele”, a spus Părintele Constantin Necula la „Rețeaua de idoli”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre