Autoritățile italiene au anunțat astăzi că au detectat pe teritoriul țării un caz de coronavirus de tip nou, după ce virusul deja existent ar fi suferit o mutație genetică și a ajuns de peste 70% mai virulent decât predecesorul său. Astfel, Italia devine a 5a țară care raportează îmbolnăviri cu tulpina nouă de coronavirus, denumită VUI-202012/01.
Conform informațiilor, se pare că un cetățean englez a călătorit din Marea Britanie în Roma și astfel a purtat virusul. Ministrul sănătății din Italia a menționat că cetățeanul a zburat împreună cu partenerul său, care a ieșit negativ la test, însă acum ambii sunt în izolare la domiciliu. Cazuri asemănătoare au mai fost raportate în luna noiembrie în Belgia, Olanda, Danemarca și Australia.
Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Veran, a anunțat de asemenea că este foarte posibil ca noul virus să circule și pe teritoriul francez, deși momentan nu au fost raportate cazuri.
Europa se izolează pe Marea Britanie, care s-ar putea îndrepta spre o criză generală
După ce vestea că un nou tip de virus face ravagii pe teritoriul englez a explodat în presa internațională, țările din Uniunea Europeană au luat măsuri dure, printre ele și anularea tuturor zborurilor din și spre Marea Britanie. Publicațiile internaționale au descris situația ca fiind “haotică”, în timp ce cotidianul “Le monde” a spus că noua tulpină de virus “încheie un an dezastruos pentru Regatul Unit”.
În timp ce în Olanda pasagerii veniți pe feriboturi din Marea Britanie nu mai sunt primiți pe teritoriul olandez, în Germania aeroporturile din Hanovra și Berlin, printre altele, sunt pline în acest moment de pasageri veniți din Regat care așteaptă un test negativ pentru a le fi permisă intrarea pe teritoriul german.
Cât de periculoasă este noua tulpină de coronavirus
Deși nu se stiu multe în momentul de față, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis într-un comunicat că noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este „mai transmisibilă” în comparaţie cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia.
Analizele preliminare efectuate până în prezent relevă un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini. ECDC a menţionat că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini.
În ceea ce privește măsurile de prevenție împotriva noii tulpini, acestea rămân aceleași: spălarea regulată a mâinilor, purtarea măștii de protecție și distanțarea socială.
Semnele care îţi arată că ficatul tău este plin cu toxine
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook