Simona Ionescu / Redactor Șef

Japonia emite prima alertă din istorie privind riscul unui cutremur major. Ce măsuri au luat autoritățile

Japonia emite prima alertă din istorie privind riscul unui cutremur major. Ce măsuri au luat autoritățile
Agenția Meteorologică din Japonia a emis joi prima alertă din istorie cu privire la un posibil cutremur în jurul Nankai Trough, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade a avut loc în largul coastei Kyushu.

Potrivit agenției din Japonia, se consideră că șansele ca un cutremur major să aibă loc în zona Nankai Trough sunt relativ mai mari decât de obicei. Acest lucru nu înseamnă că un cutremur va avea loc neapărat într-un anumit interval de timp. Se preconizează că avertizarea va rămâne în vigoare timp de o săptămână, dar oficialii au declarat că locuitorii nu trebuie să lase garda jos nici după ridicarea acesteia.

Oamenii trebuie să fie pregătiți în cazurile care necesită evacuare

JMA emite astfel de avertismente atunci când sunt observate fenomene anormale de-a lungul Nankai Trough sau când se crede că posibilitatea unui cutremur a crescut, potrivit Cabinet Office. Informațiile furnizate de agenție cu privire la mega cutremurele din Nankai Trough sunt transmise la două niveluri: o alertă și un avertisment superior.

Agenția meteorologică a emis joi alerta de nivel inferior, îndemnând oamenii să fie pregătiți pentru cazurile care necesită evacuare. Nu sunt necesare evacuări pentru nivelul de alertă.

După emiterea alertelor inițiale, un comitet de experți al agenției meteorologice se reunește pentru a evalua situația și a actualiza nivelul de alertă pe baza unor condiții precum magnitudinea cutremurului care a avut loc la limita plăcii.

Un cutremur cu magnitudinea între 8,1 – 8,4 grade Celsius  a avut loc în anul 1946

Cutremurul de joi a avut o magnitudine 7 grade, ceea ce a condus la un nivel de alertă mai scăzut. Un cutremur cu magnitudinea de 8 sau mai mare ar declanșa nivelul mai ridicat de alertă. Nu ar fi fost surprinzător ca un cutremur mare să se producă în orice moment în depresiunea Nankai, a declarat un oficial al Agenției Meteorologice, însă probabilitatea a crescut și mai mult acum.

Astfel de cutremure au loc aproximativ o dată la 100 de ani, dar momentul exact nu poate fi prezis. Pe 21 decembrie 1946, a avut loc un cutremur măsurat între 8,1 și 8,4 grade Celsius.

În cazul unui cutremur major în depresiunea Nankai, sunt așteptate cutremure intense într-o zonă largă

Japonia emite prima alertă din istorie privind riscul unui cutremur major. Sursă foto: edition.cnn.com

Cutremurele mari pot avea loc fără prea multe avertismente, iar oamenii trebuie să integreze pregătirea în viața lor de zi cu zi, a declarat agenția. Autoritățile au adăugat că măsuri precum suspendarea serviciilor feroviare, închiderea școlilor și închiderea întreprinderilor în anticiparea unui cutremur major iminent sunt adesea considerate dificil de pus în aplicare în mod eficient.

În cazul unui cutremur major în depresiunea Nankai, sunt așteptate cutremure intense într-o zonă largă, din regiunea Kanto până în Kyushu, și sunt anticipate valuri tsunami puternice de-a lungul coastei Pacificului, din regiunea Kanto până în Okinawa, a precizat agenția într-o declarație.

Un tsunami provocat de un mega cutremur al Nankai Trough ar putea provoca până la 224.000 de decese

Cutremurele mari din Nankai Trough au provocat în trecut pagube grave, provenind din regiunea de delimitare a plăcilor care se întinde de la Golful Suruga până în largul Hyuganada, potrivit Cabinet Office.

În conformitate cu evaluările guvernamentale ale pagubelor publicate în 2012, un tsunami provocat de un mega cutremur al Nankai Trough ar putea provoca până la 224.000 de decese, care pot fi reduse cu aproximativ 80% prin eforturi suficiente de evacuare imediat după cutremur.

Alerta de joi a determinat deja unele măsuri de precauție. Central Japan Railways, care operează linia de tren care leagă Tokyo de Osaka, a anunțat joi seara că va circula cu viteză redusă între stațiile Mishima și Mikawa-Anjo, ceea ce va duce la întârzieri de cel puțin 10 minute până la ridicarea alertei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre