Simona Ionescu / Redactor Șef

Jurnalistul Raico Cornea, fost director interimar la TVR, a murit subit la 52 de ani

Jurnalistul Raico Cornea, fost director interimar la TVR, a murit subit la 52 de ani
Breasla presei din România a pierdut, miercuri, subit, încă un ziarist. Timișorean, om de televiziune cu realizări deosebite, Raico Cornea nu mai e printre noi.

Jurnalistul Raico Cornea, fost director interimar la TVR, a murit subit la 52 de ani. Fost membru în Consiliul de Administrație al televiziunii naționale din partea minorităților, el a fost numit, în 2017, coordonator cu atribuții de director interimar al TVR 1. Îl înlocuia astfel pe Cristi Coman, care și-a dat demisia atât din funcția de șef al principalului canal al TVR, cât și din cea de șef al știrilor.

Timișoara și România mai pierde încă un jurnalist. Raico Cornea s-a stins fulgerător din viață miercuri după-amiază, 7 iulie 2021, după ce, brusc, inima sa a încetat să mai bată. Abia se întorsese din vacanță. Pe 25 iulie ar fi împlinit 52 de ani.

Jurnalistul Raico Cornea a murit subit la 52 de ani

Originar din Moldova Nouă, Raico Cornea a fost corespondent de război al TVR în fosta Iugoslavie, realizator, producător și redactor-șef la TVR Timișoara, dar și videojurnalist la TVR, la redacția alte minorități. A realizat, de-a lungul timpului, mai multe filme documentare și peste 500 de reportaje de televiziune și a scris câteva cărți. Era, din 2014, doctor în filologie – comunicare, titlu obținut la Universitatea de Vest din Timișoara.

Raico plănuia, miercuri, un film documentar

În dimineața zilei de azi a făcut o ultimă postare pe Facebook. Avea planuri. Voia să realizeze un nou film documentar.  „FB mă întreabă la ce mă gândesc. Ei bine, mă gândesc cum este posibil ca o instituție respectabilă din Novi Sad, care se ocupă atât de creșterea culturii sârbe, cât și a istoriei să spună oficial că Sava Tekelija nu le acordă prioritate… Despre ce este vorba?

Am intenționat, de până acum, să nu fie filmat niciun film serios despre Tekelije, să fac un documentar anul acesta despre unul dintre cei mai mari binefăcători ai poporului sârb, despre Aradjanin care a fost la conducerea întâi Novi Sad, Matica Srpska, (…). Dar stimata comisie a Fondului Evaziv, persoane distrase și pentru cooperarea cu sârbii din regiune, a decis recent să respingă doar filmul Sava, cu raționamentul în paragrafe și puncte ale unor reguli care rar pot fi înțelese sau contrazise.

„Voi face un film despre Sava și Tekeli”

Dintre toate proiectele oferite, ′Sava Tekelija – Aradski mecena′ a fost singurul documentar… Dar ce e acolo… Sunt trist pentru Novi Sad, pentru că dacă Belgradul ar fi luat o astfel de decizie, aș fi înțeles, (…) sigur avem cu toții o mare problemă în a înțelege prioritățile legate de istoria comunității noastre sârbe…

Voi face un film despre Sava și Tekeli, pentru că sigur merită, poate cu ajutorul unor instituții care vor avea mai multă înțelegere pentru sârbii din aceste zone. (…) La asta mă gândesc…”, asta a scris prietenul nostru Raico. Rămâne ca, mai departe, prietenii lui, oameni de televiziune, să îi materializeze gândul.

În luna mai, tot la Timișoara se stingea Radu Ciobotea, un alt cunoscut jurnalist – corespondent de război în fosta Iugoslavie. „A mai plecat un prieten… Drum lin, Radule… A fost o onoare să lucrez alături de tine!”, a scris atunci Raico Cornea, pe Facebook.

Sursa foto: Facebook

Ce statut au copiii lui Meghan și Harry în Casa Regală. Ruptura se adâncește

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre