Simona Ionescu / Redactor Șef

Justiția i-a făcut dreptate unui elev din Buzău. Liceul îi va plăti daune morale de mii de euro

Justiția i-a făcut dreptate unui elev din Buzău. Liceul îi va plăti daune morale de mii de euro
În 2018, când se afla în clasa a XI-a la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău, un elev a făcut o postare pe Facebook și a fost sancționat grav. Instanța i-a dat câștig de cauză, liceul îi va plăti daune morale.

Considerând că o postare pe Facebook făcută de un elev de la Colegiul Națioal „B.P. Hașdeu” din Buzău este nedemnă, profesorii i-au dat nota 2 la purtare. Părinții au dat școala în judecată, instanța a dat verdictul: băiatul a câștigat și va trebui să primească daune morale în valoare de 3000 de euro.

Povestea a început în anul 2018, când băiatul, elev în clasa a XI-a în acel moment, a făcut o postare pe contul de Facebook.  E vorba de un videoclip în care apărea profesoara lui de desen și următorul mesaj: „Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămilă a artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”.

Elevul a primit nota 2 la purtare

Consiliul profesoral a considerat că a făcut o mare greșeală și, în consecință, trebuie pedepsit cu scăderea notei la purtare. El a primit nota 2 pentru un semestru.

Elevului din Buzău căruia justiția i-a făcut dreptate

Băiatul a demonstrat însă că este un elev silitor și a luat Bacalaureatul cu nota 9.05, iar părinții au dat școala în judecată. Magistrații Curții Apel Ploiești au dat verdictul: băiatul este nevinovat.

„Justiția i-a acordat clientului nostru daune morale în valoare de 3.000 de euro”

Reprezentanții cabinetului de avocatură care l-au reprezentat pe elev în instanță au mărturisit că școala a fost obligată să „radieze menţiunile din evidenţele şcolare ale lui Andrei, inclusiv nota injustă de 2 la purtare şi să revizuiască media pe semestrul 1”.

De asemenea, Colegiul i-a dat tânărului 3000 de euro daune morale, „marcând astfel recunoaşterea impactului emoţional şi psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev”. De asemenea, avocații susțin că această victorie este de fapt a tuturor elevilor care au parte de nedreptăți în sistemul educațional. Colegiul a făcut recurs, dar decizia Curții de Apel Ploiești a fost de neclintit, menținând decizia din 2023 a Tribunalului Buzău.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre