Milioane de părinți și de elevi au așteptat cu sufletul la gură momentul. Acum s-a aflat data exactă de la care vor primi mai mulți bani din partea statului. Conform legii, începând cu luna ianuarie, copiii și elevii din România primesc mai mulți bani la alocație, majorarea fiind de 13,8%, în funcție de rata inflației.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în articolul 3, alineatul 2 din Legea nr. 61 din 1993 actualizată anul acesta.
Conform actului normativ, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare. Beneficiază de alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani.
Data la care intră pe carduri alocațiile mărite
Creșterea alocațiilor este de 88 de lei în cazul copiilor de până la 2 ani (ei primind, în prezent, 719 lei). Pentru elevii de până la 18 ani, este vorba de o creștere cu 36 de lei, la o alocație de 292 de lei. Potrivit autorităților, primele alocații majorate cu 13,8% vor fi primite de copiii și elevii din România începând cu luna februarie. Mai precis, începând cu data de 8 februarie, aceasta fiind data la care se fac plățile alocațiilor pe carduri.
Un număr de 3,6 milioane de copii și elevi vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, a transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Alocațiile sunt acordate pe data de 8 ale fiecărei luni pe card. În cazul în care aceasta este o zi de weekend, banii vor fi transferați în avans, vineri sau decalat, luni, în funcție de decizia agenției care este responsabilă de plăți.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook