Simona Ionescu / Redactor Șef

2024, an bisect. Când a fost recunoscută luna cu 29 de zile și cum a schimbat această decizie cursul umanității

2024, an bisect. Când a fost recunoscută luna cu 29 de zile și cum a schimbat această decizie cursul umanității
Spre deosebire de majoritatea anilor, care au 365 de zile, 2024 este un an bisect, ceea ce înseamnă că are 366 de zile. Iată ce ar trebui să știți despre schimbarea calendarului. Părerea specialiștilor.

Anii bisecți au loc aproximativ o dată la patru ani. Ziua bisectă din acest an va fi joi, 29 februarie 2024. Ce trebuie să știți de la specialiști.

Următorii ani bisecți vor fi în 2028, 2032 și 2036. Zilele bisecte vor cădea marți, 29 februarie 2028, duminică, 29 februarie 2032 și vineri, 29 februarie 2036.

De ce avem nevoie de ani bisecți?

Deși urmăm calendarul gregorian de 365 de zile, de fapt, Pământului îi ia puțin mai mult de un an pentru a orbita în jurul Soarelui. Fără ziua în plus din anii bisecți, calendarele și anotimpurile s-ar desincroniza treptat. Acest lucru, la rândul său, are un impact asupra plantării și recoltării. Un an bazat pe orbita Pământului în jurul Soarelui este egal cu 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 46 de secunde, sau 365,2422 zile, potrivit NASA. În majoritatea anilor, calendarul este rotunjit la 365 de zile, dar acele aproape șase ore în plus nu dispar.

2024, an bisect

Când a fost recunoscut primul an bisect?

Când Iulius Caesar a devenit împărat al Romei, a apelat la ajutorul lui Sosigenes, un astronom alexandrin, pentru a actualiza calendarul roman. Sosigenes l-a sfătuit să renunțe la ciclul lunar pe care îl foloseau și să urmeze anul solar, la fel ca egiptenii. În anul 46 î.Hr. au calculat că un an avea 365 și 1/4 zile, așa că Cezar a adăugat 67 de zile pentru a recupera decalajul.

Acest lucru a însemnat că noul an, 45 î.Hr., a început la 1 ianuarie, nu în martie. De asemenea, el a spus că o zi va fi adăugată în februarie la fiecare patru ani, pentru a menține lucrurile în linie. Cu toate acestea, calculele au fost în continuare ușor greșite, cu 11 minute! Acest lucru a însemnat că la mijlocul secolului al XV-lea existau 10 zile în plus în an.

Așadar, mulțumită lui Caesar, anii bisecți au devenit o caracteristică ciudată a calendarului, menținând anotimpurile în linie și planificatoarele precise.

De asemenea, se spune că 29 februarie din anul bisect este o zi puternică pentru magie profundă și transformare. Este o zi în afara timpului, oferind un impuls energetic puternic pentru vrăji și ritualuri, mai ales cu Luna în scădere din 2024.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre