Codul secret care se află în sediul CIA mai are mult până să fie descifrat. Nimeni nu a reușit să-l spargă.
Kryptos, cel mai faimos mister nerezolvat din lume. Codul secret se află în sediul CIA
Povestea codului secret din sediul CIA a început în anul 1980. Atunci, artistul Jim Sanborn a fost angajat să facă o sculptură ingenioasă care să fie expusă la sediul CIA din Langley, Virginia. Întrucât știa că cei mai buni agenți de informații din lume o văd zilnic, autorul a introdus un cod secret. Și a botezat piesa Kryptos.
Pentru început s-a gândit că cineva va putea să spargă codul imediat. Acest lucru nu s-a întâmplat până în zilele noastre. Drept urmare, Kryptos rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nerezolvate din lume.
Ce conține codul
La prima vedere, textul care acoperă sculptura nu pare să aibă nimic ieșit din comun. În realitate însă, acesta are patru mesaje codificate distincte. Iar împreună, acestea formează o ghicitoare. Surprinzător pentru lumea, înainte de a face această sculptură incredibilă, Sanborn nu știa nimic despre criptografie.
Așa că a apelat la o persoană elevată, nimeni altul decât fostul președinte al Centrului criptografic al CIA, expertul în criptografie, Edward Scheidt.
„Ne-am întâlnit mai mult sau mai puțin în secret. Iar el m-a educat pe tema codurilor, sistemelor de codificare contemporane – cel puțin contemporane în ’88 ”, a declarat Sanborn.
A vrut să fie descoperite ca niște straturi de ceapă
Punând la bătaie tot ce a învățat, Sanborn a reușit să compună ulterior textele codificate care, spune el, a vrut „să fie descoperite ca niște straturi de ceapă”. Până în acest moment, au reușit să fie descoperite doar trei dintre mesajele lui Sanborn. La acest lucru au muncit atât membrii NSA, CIA cât și publicul. Însă misterul mai are mult până să fie scos la lumină.
Sursă foto: aleph news
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook