Simona Ionescu / Redactor Șef

La 60 de ani, Nadia Comăneci a primit un cadou neașteptat

La 60 de ani, Nadia Comăneci a primit un cadou neașteptat
Nadia Comăneci nu a fost un copil minune care să bifeze o existență meteorică. Ea a fost un copil muncitor, care mai târziu a devenit un adult atent la munca sa, la obligațiile sale, la cariera construită cu trudă.

Pentru generații întregi numele Nadia Comăneci este sinonimul perfecțiunii. O fetiță cu coadă de cal care, la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, a dat peste cap sistemul, obținând, prima data în istorie, 10 perfect. Astăzi Nadia Comăneci împlinește 60 de ani, și își  poartă anii cu cea mai mare naturalețe. A fost și a rămas un reper exceptional în sportul românesc și Mondial.

Primul sportiv din istorie care a obținut un 10 perfect la o Olimpiadă e mamă de adolescent și, dincolo de toate, arată incredibil de bine. Și acum practică sportul cu consecvență. Chiar dacă nu mai participă la competiții, are grijă să se mențină în formă. Deseori apelează la sesiuni intense de dans. Nadia dansează ca să ardă calorii și ca să își tonifice musculatura, pe muzica italiană din tinerețea ei.

Nadia Comăneci are aparate preferate de gimnastică

Cu ocazia aniversării, Nadia Comăneci a vorbit, într-un interviu dat Gazetei Sporturilor, despre aparatele la care i-ar plăcea să mai concureze, chiar și acum. „Dacă aș mai participa astăzi într-o competiție, ca o provocare, aș concura la paralele și la bârnă. De altfel, și acum îmi place să mă urc pe bârnă, iar paralelele rămân aparatul meu preferat din gimnastica artistică”, a declarat Nadia.

Adrian Năstase i-a fost naș de nuntă

Așa cum știți, Nadia a plecat din România în urmă cu 32 de ani. Este căsătorită tot cu un fost mare gimnast, Bart Conner, pe care l-a cunoscut când avea doar 15 ani, la o competiție. Cei doi s-au căsătorit în 1996, după ce Nadia se mutase în Montreal, în 1989. Cei doi au fost făcuți unul pentru altul, iar dovadă e frumoasa lor relație care durează.

Au făcut o nuntă mare, tradițională, românească, la Mănăstirea Cașin. Nași le-au fost Dana și Adrian Năstase, premier la acea dată. Cei doi s-au mutat în America, iar la scurt timp Nadia l-a adus pe lume pe Dylan, unicul fiul al cuplului.

Acesta are 14 ani și le calcă pe urme părinților, făcându-I mândru de ei.  Dylan practică, cu succes, mai multe sporturi, inclusiv gimnastică.

Timbre aniversare cu chipul Nadiei

Cu „respect, admirație, recunoștință pentru steaua gimnasticii feminine mondiale”, Romfilatelia i-a dedicat Nadiei Comăneci emisiunea de mărci poștale „La mulți ani, Nadia!”. Emisiunea este  alcătuită dintr-un timbru, cu valoarea de 9 lei, o coliță nedantelată, cu valoarea de 31,50 lei și un plic „prima zi”.

Pe timbrul coliței emisiunii este redată o secvență dintr-un exercițiu la bârnă al Nadiei Comăneci, iar pe plicul „prima zi” sunt ilustrate timbre și colițe filatelice dedicate, de-a lungul timpului, renumitei sportive.

„Acest proiect filatelic reprezintă un prilej de a retrăi emoția de la Jocurile Olimpice de Vară din 1976, de la Montreal, când o copilă a plaiurilor moldave devenea o stea internațională. Pentru România și românii de pretutindeni, Nadia aparține patrimoniului național, numele ei fiind asociat cu România mai mult decât oricare altul. Aprecierea și admirația pentru meritele deosebite avute de-a lungul carierei sportive au făcut înconjurul lumii, rămânând în sufletele tuturor românilor de pretutindeni”, transmit oficialii Romfilatelia. Ei mulțumesc „Nadiei Comăneci și Fundației Nadia
Comăneci din România pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale”.

Emisiunea de mărci poștale „La mulți ani, Nadia!” va fi disponibilă începând de vineri,  12 noiembrie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Decorată de ziua ei, de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul de decorare a Nadiei Comăneci, în ziua în care aceasta împlinește 60 de ani, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. În semn de apreciere pentru cariera sportivă a fostei gimnaste, precum şi pentru implicarea în popularizarea sportului, Iohannis i-a Nadiei Comănesci Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre