Simona Ionescu / Redactor Șef

Legea pensiilor, varianta finală. Decizia a fost luată acum și îi afectează pe toți românii

Legea pensiilor, varianta finală. Decizia a fost luată acum și îi afectează pe toți românii
Marius Budăi, ministrul Muncii, le-a dat românilor vestea. În acest moment, pe masă se află trei variante pentru recalcularea tuturor pensiilor, incluzându-le și pe cele speciale.

Ministrul Muncii a afirmat că, în colaborare cu Casa de Pensii, speră ca decizia să fie luată cât mai repede cu putință în zilele următoare, pentru a putea să înceapă discuțiile cu sindicatele.

„Noi, Ministerul Muncii, în colaborare cu directă cu Casa Națională de Pensii Publice, încheiem astăzi sau mâine, cel târziu, trei variante ale legii pensiilor. Așa cum s-a stabilit în programul de guvernare, plecăm de la analiza legii 127 și acele trei variante le vom pune pe masa coaliției pentru decizie și așteptăm decizia coaliției.

„Nu cred că ceea ce s-a întâmplat la scrierea PNRR trebuie să se mai repete”

Pentru că trebuie să continuăm apoi cu o formulă și cu un studiu de impact mai amănunțit cu Banca Mondială. Ulterior, vreau să demarez discuțiile cu sindicatele, cu partenerii sociali și cu asociațiile de pensionari, pentru că așa mi se pare normal. Nu cred că ceea ce s-a întâmplat la scrierea PNRR trebuie să se mai repete”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Ce scrie în cele trei propuneri de recalculare a pensiilor

Ministrul a spus, totodată, și ce cuprind cele trei propuneri de recalculare a pensiilor. „Este primul principiu de la care am plecat, pentru că este și normal să fie așa, la contribuții relativ egale să avem pensii egale și, atunci, acesta este principiul de bază.

De asta și în această perioadă noi continuăm preluarea datelor în format electronic, separarea datelor din perioadă contributivă cu perioade de asimilate, sporurile cu caracter permanent, separate de sporurile care nu au avut caracter permanent, sporuri care au fost luate în calcul la momentul intrării la pensii, sporuri care nu au fost luate în calcul.

În aceste trei variante propunerea principală este rezolvarea inechităților și în urma recalculării să nu scadă absolut nicio pensie și, bineînțeles, că vor fi și majorări de pensii atunci când coaliția o va decide (…). Așa cum știți, trebuia să am o lege terminată până la 31 martie, este aceasta în lucru.

Nu se ține neapărat la aceste termene, cât se ține la a avea o lege discutată cu toți cei interesați. În primul rând, să nu se mai repete greșeala de la scrierea PNRR. Eu nu voi face așa ceva”, a mai spus oficialul.

Nici un român nu va pierde bani

Pe de altă parte însă, Marius Budăi le-a spus românilor că nimeni nu va pierde bani. „E exclus să fie așa ceva cât eu voi avea funcție de ministru”, a mai spus Budăi. Ce se va întâmpla cu pensiile speciale? Nici un român nu va mai depăși veniturile din activitate, cu veniturile din pensie. De asemenea, se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală. Pensiile vor fi indexate anual cu rata inflației și nu va mai mai admite cumulul de pensii speciale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre