Simona Ionescu / Redactor Șef

Anunț de la Casa Națională de Pensii. S-a mărit contribuția lunară la sistemul public de pensii

Anunț de la Casa Națională de Pensii. S-a mărit contribuția lunară la sistemul public de pensii
De parcă nu ne-ar fi ajuns scumpirile din ultima perioadă, vom plăti mai mult și la contribuția lunară pentru pensii.

Vreți să vă cumpărați vechime pentru pensiile la stat? În urma majorării salariului minim, veți băga mâna mai adânc în buzunare.

Toți românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au stagiul minim de cotizare atins vor putea să-și cumpere vechime și în acest an până la data de 31 august, a anunțat Casa Națională de Pensii. Din păcate însă, dacă anul trecut plăteam suma de 638 de lei contribuția lunară la sistemul public de pensii, începând cu acest an vom scoate din portofel 750 de lei. La o simplă socoteală, vom avea de plătit suma de 9000 de lei/ an în 2023.

Condițiile pentru a cumpăra vechime în muncă

Românii pot plăti eșalonat sau odată toți banii până la șase ani vechime în muncă. Cât privește pensia, aceasta este de trei feluri: pensie anticipată, anticipată parțial și pensie pentru limită de vârstă. Dacă vreți să vă cumpărați vechime în muncă, primul pas este să mergeți la ghișeele Casei de Pensii, pentru a se verifica perioadele în care nu au fost plătite contribuțiile. Este nevoie apoi să faceți un contract de asigurare socială cu Casa de pensii.

Potrivit OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Pentru a face un contract de asigurare socială, trebuie să aveți un dosar cu șină, cartea de identitate, copile, un formulare pentru deschidere contract în două exemplare, declarație protecție date și o declarație pe proprie răspundere.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre