Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum își pot cumpăra românii vechime în muncă. Klaus Iohannis a semnat legea

Cum își pot cumpăra românii vechime în muncă. Klaus Iohannis a semnat legea
În sfârșit și o veste bună pentru românii cărora le lipsesc ani de vechime la pensie. Își pot cumpăra, plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Mulți dintre cei care vor să retragă din activitate vor putea să plătească în avans vechimea lipsă. Noutatea este că a fost prelungit termen de depune a cererilor. Nu oricine poate să cumpere vechime în muncă. Pot face asta persoanele care nu au calitatea de pensionari.

Cum își pot cumpăra românii vechime în muncă

Vechimea în muncă și contribuția la sistemul public de pensii sunt criterii pentru stabilirea pensiei. Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 22 iunie, Legea privind cumpărarea vechimii în muncă. Legea a fost adoptată de Parlament în luna mai. Noutatea este dată de prelungirea unui termen important, scrie evz.ro.

Nu oricine poate să cumpere vechime în muncă. Pot face asta persoanele care nu au calitatea de pensionari. Se poate face de către cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Pot cumpăra  vechime și românii care au cotizat într-un sistem de asigurări sociale în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale.

Data până la care se poate cumpăra vechimea va fi 31 august 2023.  Este vorba despre plata contribuţiei de asigurări sociale datorate care se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, scrie hotnews.ro.

Ce acte trebuie completate

Practic, contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care nu au realizat stagiu de cotizare.

Acte necesare

  • Încheierea unui contract de asigurare social
  • Act adițional
  • Declarație din care reiese că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii și nu e pensioner.
  • Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, de tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Care este procedura pentru a cumpăra vechime pentru pensie

  • Actele menționate mai sus trebuie depuse la casa teritorială de pensii până la 1 septembrie 2023.
  • Plata se va realiza lunar sau într-o singură tranșă, în funcție de posibilitățile fiecăruia. Dacă nu se achită în întregime suma, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
  • Plata se poate face prin orice mijloc de plată, inclusiv numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.
  • Venitul asigurat care va fi completat pe contractul de asigurare socială ce va fi semnat nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată valabil la data încheierii acestuia.
  • Când întreaga sumă va fi plătită, atunci va înceta contractul.
  • Vârsta de pensionare în acest moment este de 65 de ani la bărbați și 61 (+6 luni la femei).

Ipoteză șocantă. Românii de 40-60 de ani nu vor mai ajunge la pensie

Cine poate ieși la pensie în 2021, în funcție de data nașterii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre