Simona Ionescu / Redactor Șef

Locurile unde purtarea măștii devine obligatorie și unde există excepții

Locurile unde purtarea măștii devine obligatorie și unde există excepții
Rând pe rând, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență au luat, sâmbătă, decizii cu privire la purtarea obligatorie a măștii  de protecție în spațiile publice deschise. Dacă până acum măștile erau necesare doar în mijloacele de transport în comun și în magazine sau sedii instituționale, acum lucrurile se schimbă radical. Există excepții și diferențe de la un județ la altul.

În unele județe măsura are aplicabilitate de azi, 1 august, iar în altele abia de luni. De la 1 august s-au aliniat Constanța, Giurgiu, Botoșani, Timiș, Dâmbovița și Vrancea. În Teleorman, purtarea măștii au fost obligatorie de vineri, 31 iulie. De exemplu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, întrunit în ședință extraordinară în data de 1 august 2020, a emis Hotărârea în baza căreia: „Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv:

piețe, târguri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor (cu excepția Pieței Victoria din Timișoara și centrul istoric al municipiului Timișoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice”.

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani. Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport  precum și copii cu vârsta mai mica de 5 ani.

Terasele, cluburile și magazinele se închid la ora 23,00

Aceeași hotărâre interzice funcționarea operatorilor economici timișoreni, (spații destinate jocurilor de noroc, terase, cluburi, baruri, și altele asemenea) în intervalul orar 23,00 – 6,00.

De asemenea se interzice organizarea târgurilor, oboarelor, iarmaroace și piețe de vechituri până în la încetarea stării de alertă; cu excepția piețelor agroalimentare.  Clienții vor purta măști de protecție iar comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.

În plus, pe perioada desfășurării evenimentele sportive se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către stafful tehnic și tot personalul care participă la eveniment.

Restricții în județul Dolj

În județul Dolj, a devenit obligatorie purtarea măştii „în pieţele şi târgurile organizate, pe toată durata de funcţionare a acestora, în zonele de aşteptare pentru pasageri (staţii de autobuz/microbuz şi tramvai, peroane ale staţiilor/gărilor CF şi autogărilor, zona adiacentă a Aeroportului Internaţional Craiova cuprinsă între terminalul aeroportului şi drumul naţional DN65, inclusiv în parcarea aeroportului), indiferent de intervalul orar, dar şi în zonele pietonale intens circulate din municipiul Craiova, în intervalul orar 20,00 – 02,00, în zona Centrului Vechi, în perimetrul delimitat de străzile Calea Unirii, A.I. Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Arieş, inclusiv pe sectoarele străzilor nominalizate aferente perimetrului delimitat”, potrivit unei informări a Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj.

În Sibiu, masca va fi obligatorie abia de luni

În județul Sibiu, purtarea măștii se instituie de luni, 3 august.  Măsura se aplică în următoarele locuri: pieţele agroalimentare cu program zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 15,00 – 18,00 şi permanent sâmbăta şi duminica; pieţele agroalimentare cu program săptămânal – în ziua desfăşurării, pe întreaga perioadă; pieţele volante/pieţele mixte – pe întreaga durată a desfăşurării; târguri generale/specializate – pe întreaga durată a desfăşurării; bâlciuri/festivaluri tematice – pe întreaga durată a desfăşurării;

* staţiile de autobuz, peroanele din staţiile de cale ferată, autogări, Aeroportul Internaţional Sibiu zona de parcare, staţiile de îmbarcare transport pe cablu (Bâlea Cascadă, Bâlea Lac şi Păltiniş) pe perioada staţionării şi îmbarcării; pe perioada desfăşurării ceremoniilor funerare; Grădina Zoologică Sibiu – în zonele cu potenţial de aglomerare (casa de bilete, zona chioşcurilor şi tarabelor, zona lacului de agrement), în zilele de sâmbătă şi duminică; parcuri – în zonele de socializare (mese pentru jocul de şah – Parcul Astra, etc.);

* evenimente culturale organizate în spaţii deschise atât pentru participanţii la eveniment, conform legislaţiei în vigoare, cât şi pentru persoanele aflate în trecere care aleg să staţioneze temporar în apropierea zonei delimitate a evenimentului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre