A fost primul podcast la care a acceptat să participe, iar dezvăluirile Loredanei Groza a uimit mulți dintre ascultători. Care a fost momentul cel mai important al carierei sale.
Avea doar 14 ani când a apărut prima dată pe scenă, dar din acel moment vocea Loredanei n-a mai putut fi uitată de nimeni. Începuse să devină cunoscută, dar momentul decisiv în cariera sa a fost când a interpretat celebra melodie „Bună seara, iubito”, în duet cu regretatul artist, Ion Caramitru.
„Nivelul la care m-a propulsat acest cântec a fost copleșitor”
„Eram cunoscută, dar acea melodie a rupt orice. Nivelul la care m-a propulsat acest cântec a fost copleșitor. Adrian Enescu, ca orice alt artist, producător înregistrează cu mai multe voci. A fost un album de compoziție, pe care trebuia să-l scoată cu Electrecord ca și compozitor.
El văzându-mă pe mine în Costinești, la Festivalul Tineretului unde am cântat o piesă rock, tocmai ce-am remasterizat-o, o piesă extrem de revoluționară pentru acel timp, chiar și pentru acum, a rămas impresionat și m-a chemat la studioul său personal de pe Magheru. Acolo stătea, la etajul 10”, și-a amintit Loredana.
„Am crezut că l-am apucat pe Dumnezeu de un picior”
Primul test pe care l-a dat a fost cu melodia „O inimă de 16 ani”. Acela a fost cântecul care i s-a încredințat și prima dublă a tras-o de la început până la sfârșit fără oprire. „Și mi-a spus în momentul acela: „Uite ce îți propun. Vreau să înregistrăm un album întreg”. Am crezut că l-am apucat pe Dumnezeu de un picior.
Era ceva incredibil în condițiile care se scoteau trei-patru albume pe an la Electrecord pe toată industria. Și trebuia să fii un artist consacrat. Eu, la 16 ani și jumătate am rămas uluită. Și pentru mine, Adrian Enescu rămâne mentorul și omul care m-a făcut să strâng din dinți.
„Cred că am tras atunci peste o sută și ceva de duble”
Pentru „Bună seara, iubite” am tras o noapte întreagă. Pentru că nu aveam starea pe care o aștepta el. Cred că am tras atunci peste o sută și ceva de duble. Adina Popescu, soția maestrului, stătea dincolo de ușă, așteptând să se nască capodopera. La un moment dat am început să plâng, pentru că eram epuizată. Și a spus: „Gata asta e”.
Și atunci am învățat prima lecție importantă. Că niciodată nu trebuie să economisești timp sau să nu dai totul când faci ceva. Și o înregistrare care rămâne pentru eternitate. Dacă cu cinci minute mai devreme terminam, nu ieșea acea vibrație din vocea mea. Înregistrarea a făcut făcută în 1987. (…) Îmi iese și acum vocea aia. La Forza Zu. la Brașov. am cântat un fragment din „Bună seara, iubite”, exact în tonalitatea originală”, a declarat vedeta.
„Pe Ion Caramitru nu l-am cunoscut ani de zile, dar auzisem povești că am trei copii cu el”
Piesa s-a transformat „într-o rugăciune” pe buzele tuturor, dar Loredana spune că nu l-a cunoscut ani de zile pe Ion Caramitru. „Auzisem povești că am trăit cu Caramitru, că am trei copii cu el, că a divorțat pentru mine. Tot felul de lucruri. Atunci era gura șanțului care era foarte puternică. Eram extrem de rușinată de toate aceste bârfe.
Lucrurile alea mă afectau, nu eram antrenată ca acum să mă detașez. Era frustrant, mai ales pentru părinții mei. Și într-o vară, aveam sold out la Constanța, la Sala Polivalentă, trei show-uri într-o zi, când am început să cânt piesa, a apărut pe scenă Caramitru.
„A fost un moment istoric pentru mine”
Sala a explodat. Eu am fost șocată. A fost un moment istoric pentru mine, pentru că ne-am întâlnit. Și din acel moment am creat o relație foarte frumoasă. Am fost într-un turneu cu Pino, așa i se spunea lui Caramitru, am străbătut tot Ardealul, a fost o toamnă și o iarnă intensă, în care am trecut prin frig, săli neîncălzite, dar s-a dovedit un om extraordinar. Când l-am văzut la Revoluție, la televizor, vicepreședinte al României, am rămas fără cuvinte. A fost o eliberare fantastică”, a mai spus artista.
„Dintr-un milion și jumătate de discuri vândute, am câștigat 2400 de lei. Ăsta era salariul mamei mele ca învățătoare”
După ce a fost interzisă la televizor, i se părea că nu mai are nici un viitor. Era într-o cumpănă a vieții, convinsă că orice ar fi făcut nu avea cum să evolueze. A scos albumul care s–a vândut întru-n milion și jumătate de exemplare, discuri cumpărate fizic. Nu s-a așteptat să se îmbogățească ca alți artiști care „vin la mine, muzicieni, chitariști, și mă întreabă, înainte să facă ceva: Dar noi cât câștigăm?
Trebuie să înțelegem că înainte să ceri ceva, trebuie să dai ceva. Când nu aștepți ceva, atunci Universul lucrează pentru tine. Când aștepți, lucrul e făcut de mântuială. Am câștigat 2400 de lei din album. Salariul mamei mele ca învățătoare”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook