Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncarea viitorului. Cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca

Mâncarea viitorului. Cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca
Și voi când erați copii vă imaginați că „în viitor” veți mânca pastile? Sau cumva diferit de atunci? Toți ne-am gândit, măcar o dată, la mâncarea viitorului. Iar acum se întâmplă.

Mâncarea viitorului e chiar aici și acum și e surprinzătoare: cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca. O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a creat un antricot de vită care nu implică sacrificarea unui animal. După ce au avut carnea în față, au gătit-o și au mâncat-o. Ei spun că oferă „aceleaşi senzaţii de aspect, gust şi miros ca o friptură fragedă, gustoasă şi suculentă obişnuită”. Dar cum a apărut această carne dacă vaca nu a fost tăiată?

Cercetătorii au făcut friptură de carne fără să taie vaca folosind tehnologia de bioprintare 3D, a anunţat marţi Institutul Tehnologic din Israel (Technion), citat de Xinhua.

Mâncarea viitorului e chiar aici și acum

Technion şi compania israeliană specializată în carne cultivată Aleph Farms au colaborat la dezvoltarea antricotului. Acesta conţine ţesut muscular şi adipos, la fel ca unul obişnuit, şi un sistem ce imită vasele de sânge din ţesut. Practic, sistemul dezvoltat permite producerea oricărui tip de carne pentru friptură, de orice dimensiune.

Cum se întâmplă asta? În cadrul tehnicii de bioprintare 3D, oamenii de ştiinţă cultivă, într-un substrat unic, celule naturale derivate de la animale. Substratul înfăşoară celulele într-un mod care le încurajează să producă mai departe „cărămizile” întregului ţesut. Ulterior, tot în condiţii controlate, interacţiunile dintre celule duc la crearea de ţesut cu diferite calităţi ale cărnii.

Pe de altă parte, sistemul de spaţii care imită vasele de sânge formate în ţesut permite absorbţia nutrienţilor în ţesut. De asemene conferă forma şi structura unei bucăţi obişnuite de carne pentru friptură.

Sursa foto: Technion Israel / twitter.com

Să vedeți cum își incită fanii Cruduța, imediat ce și-a schimbat silicoanele

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre