Simona Ionescu / Redactor Șef

Marcel Ciolacu vrea o reformă radicală. Schimbări majore la Casa de Sănătate

Marcel Ciolacu vrea o reformă radicală. Schimbări majore la Casa de Sănătate
Premierul României Marcel Ciolacu consideră că odată cu  reducerea prețurilor la alimentele de bază se va ajunge și la scăderea inflației.

Pe de altă parte, Ciolacu taie și carne vie și vrea să fie restructurată Casa de Sănătate, să se identifice toate problemele și să se schimbe sistemul. Premierul dorește „o instituție nouă, cu priorități noi și respect pentru sănătate”.

De asemenea, Ciolacu a vorbit despre contractul cu Banca Europeană de Investiții pentru a se construi Autostrada Moldovei.

„În primul rând mă bucură faptul că marile lanțuri de magazine au început să aplice din 1 august reducerea prețurilor la alimentele de bază. Este o soluție vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și am văzut deja prețuri scăzute cu 35% și chiar 50% la unele produse.

Sunt sigur că această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni și mai ales această măsură va aduce rapid inflația la o singură cifră, sper chiar de luna viitoare. Aprobăm astăzi contractul de finanțare cu Bancă Europeană de Investiții prin care asigurăm toate resursele necesare ca acest guvern să-și onoreze promisiunea de a construi Autostrada Moldovei.

Este un obiectiv major și strategic de infrastructură asumat prin PNRR și de asemenea știu că domnul ministru Sorin Grindeanu face eforturi mari ca lucrările să avanseze rapid.

S-au ieftinit alimentele de bază

La Casa Națională de Sănătate trebuie să fie eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor

„Văd că avem pe agendă și o altă hotărâre de guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere pe un coridor la fel de important al Autostrăzii Transilvania. Asta arată că șantierele de autostrăzi au intrat într-un ritm alert și sunt convins că asta așteaptă de la noi toți românii. Avem pe ordinea de zi, așa cum am promis săptămâna trecută, și Hotărârea de Guvern privind înființarea Registrului Național de Cancer.

Cu alte cuvinte, domnul ministru Rafila și-a ținut promisiunea. Dar, domnule ministru, profit de ocazie să vă solicit să începem să facem schimbări profunde și la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Cred că este nevoie de o structură nouă și mai ales de un nou mod de lucru, bazat în primul rând pe eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor”, a subliniat hotărât Margel Ciolacu.

„Este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare”

Nu în ultimul rând, Ciolacu vrea să fie finalizată cât mai repede posibil ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Alt proiect important vine de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Este azi în primă lectură. Se referă la accelerarea absorbției de fonduri din exercițiul 2021-2027.

Schimbări majore la Casa de Sănătate

Sunt fonduri care pot veni în România încă din acest an. Estimarea domnului ministru Câciu este că astfel putem solicita Comisiei anul acesta plăți de minimum 500 de milioane de euro. Sunt bani care se adaugă deja celor circa 750 de milioane de euro primite de către România pe exercițiul financiar 2021-2027. Închei rugându-l pe domnul ministru al finanțelor, Marcel Boloș, să finalizăm rapid ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare”.

Trebuie comasate instituțiile de la 1 septembrie

„Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat. Și, domnule ministru, indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare. Este nevoie de un stat mai suplu. Este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales nu după alegeri.

Abia după ce avem acest proiect care să lanseze o reformă ireversibilă a statului putem avansa și cu cel de-al doilea proiect al consolidării fiscale pentru a construi un sistem mai corect și mai echitabil pentru români”, a încheiat Ciolacu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre